Verzorgingsplaats Neerduist

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neerduist
Tankstation Shell
Parkeercapaciteit vrachtauto's 15
Openstelling ~1971

De verzorgingsplaats (VZP) Neerduist is een parkeerplaats met tankstation langs de A1 bij Amersfoort in de richting Amsterdam.

Naamgeving

De verzorgingsplaats is vernoemd naar de polder Neerduist waarin het is gelegen. Deze lag vroeger in de gemeente Duist, die later is opgegaan in de gemeente Hoogland, die later gesplitst is in Amersfoort en Bunschoten.

Geschiedenis

De VZP is tegelijkertijd met de A1 aangelegd en opende in 1971 voor het verkeer. De VZP lag aanvankelijk ver van de bebouwing, pas met de ontwikkeling van de Amersfoortse wijk Nieuwland eind jaren 90 kwam de verzorgingsplaats in stedelijk gebied te liggen. De verzorgingsplaats is na openstelling niet significant meer aangepast.

Toekomst

Het is gepland om bij de verbreding van de A1 naar 2x4 rijstroken de verzorgingsplaats significant uit te breiden met extra parkeercapaciteit. Gepland is dat dit binnen de huidige begrenzing van de verzorgingsplaats uitgevoerd wordt, met minder groen en een andere indeling met veel meer parkeerplaatsen.

In het ontwerp-tracébesluit van 2018 waren 100 parkeerplaatsen voor personenauto's en 35 parkeerplaatsen voor vrachtauto's voorzien.

Voorzieningen

De verzorgingsplaats heeft een tankstation met shop van het merk Shell en is voorzien van twee parkeerstroken waar maximaal 15 vrachtwagens of 25 personenauto's zouden kunnen staan, afhankelijk van hoe efficiënt er geparkeerd wordt. 4 kilometer verderop bevindt zich de verzorgingsplaats De Haar die alternatieve parkeercapaciteit heeft.

Referenties


Verzorgingsplaatsen langs de A1

Richting Oldenzaal: HonswijckRonduitDe SlaagPalmpolTolnegenJool-HulLucasgatBruggelenDe PaalBoermarkBolderFriezenbergHet Lonnekermeer

Richting Amsterdam: De PoppeHet VeelsveldElsenerveldStruikDe HopVundelaarDe HuchtDe StrubbenTolnegenAanschotenUilengoorDe MiddelaarNeerduistDe HaarBastionHackelaar