Verzorgingsplaats Poort van Groningen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Poort van Groningen
NLA007.svg
Blank.png
Tankstation Esso
Parkeercapaciteit vrachtauto's 26
Openstelling ~1994

De verzorgingsplaats (VZP) Poort van Groningen is een parkeerplaats met tankstation en restaurant langs de A7 nabij de grens met Duitsland en is de eerste verzorgingsplaats langs de A7. Er tegenover ligt verzorgingsplaats Bunderneuland voor de rijrichting naar Bremen en Meppen. Een loopbrug verbindt beide verzorgingsplaatsen.

Naamgeving

De naam heeft zeer waarschijnlijk geen historische oorsprong.

Geschiedenis

Afgaande op topografische kaarten is de verzorgingsplaats vermoedelijk begin jaren 90 aangelegd, mogelijk tegelijkertijd met de aanleg van de A7. Het restaurant gaat terug tot 1953, destijds gelegen aan de oude grensovergang en later verplaatst naar de overgang in de toenmalige Rijksweg 42[1].

Voorzieningen

De verzorgingsplaats is voorzien van een tankstation met winkel van Esso. Daarnaast is er sinds november 2018 een kleine winkel van de Spar aanwezig. Verder is er wegrestaurant Poort van Groningen. Er zijn 26 vrachtwagenparkeerplaatsen.

Referenties

Verzorgingsplaatsen langs de A7

Richting Bad Nieuweschans: Zaandam-ZuidMiddelslootDe KoggenBroerdijkHoge KwelAfsluitdijk-ZuidMonument (oost)BreezanddijkAfsluitdijk-NoordHayumLaerdDe HorneDe WâldenMienscheerDikke LindeMeedenertolBunderneuland

Richting Zaandam: Poort van GroningenRoode TilVeenborgOude RietDe VonkenBlokslootWildingheBreezanddijkMonument (west)Den OeverDe WierdeDe HornKruisoordZaandam-Noord