Verzorgingsplaats Sandelingen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sandelingen
NLA016.svg
Blank.png
Tankstation Esso / Shell
Parkeercapaciteit vrachtauto's ?
Openstelling ~1975-1980

De verzorgingsplaats (VZP) Sandelingen is een parkeerplaats met tankstation langs de A16 tussen Rotterdam en Dordrecht. Sandelingen-Oost bedient verkeer richting Rotterdam en Sandelingen-West bedient verkeer richting Breda.

Naamgeving

De verzorgingsplaats is vernoemd naar de in 1885 opgeheven gemeente Sandelingen[1].

Geschiedenis

De verzorgingsplaats is eind jaren 70 gebouwd, nagenoeg gelijktijdig met de verplaatsing van de aansluiting Hendrik-Ido-Ambacht. De westelijke verzorgingsplaats is eerder gebouwd dan de oostelijke. In de jaren 80 is de loopbrug tussen beide delen van de verzorgingsplaats gebouwd inclusief restaurants en een tankstation op de westelijke verzorgingsplaats. Begin jaren 90 is een tankstation gebouwd op het oostelijke deel van de verzorgingsplaats.

Voorzieningen

De verzorgingsplaats heeft in beide richtingen min of meer dezelfde lay-out met eenzelfde aantal parkeerplaatsen. Aan de westzijde is er een BP tankstation, aan de oostzijde een Shell. Aan beide zijden bevinden zich tevens restaurants. Aan de westzijde bevindt zich een McDonald's, aan de oostzijde een La Place Restaurant. De twee delen van de verzorgingsplaats zijn via een loopbrug over de A16 met elkaar verbonden. De verzorgingsplaats is verweven met de aansluiting Hendrik-Ido-Ambacht.

De VZP Sandelingen-Oost beschikt over 3 elektrische laadpunten. (Efacec)

De VZP Sandelingen-West beschikt niet over elektrische laadpunten.

Referenties

Verzorgingsplaatsen langs de A16

Richting Antwerpen: Sandelingen-WestDe ZuidpuntDen HoekKrabbenbosschenHazeldonk-West

Richting Rotterdam: Hazeldonk-OostMastbosStreeplandSandelingen-Oost