Verzorgingsplaats Tolnegen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tolnegen
NLA001.svg
Blank.png
Tankstation Esso
Parkeercapaciteit vrachtauto's 30 / 20
Openstelling ~197x

De verzorgingsplaats (VZP) Tolnegen is een parkeerplaats en tankstation met wegrestaurant langs de A1 bij Stroe in beide richtingen.

Naamgeving

Nabij is een vakantiepark dat Tol Negen heet, en vanaf de N344 naar Stroe verloopt de Tolnegenweg, even ten oosten van de verzorgingsplaats. Beiden zijn vernoemd naar een oud tolhuisje langs de huidige N344, op oude topografische kaarten is “Tol No. 9” te vinden (de nummering van tolhuisjes liep op van west richting oost).

Geschiedenis

De verzorgingsplaats is niet tegelijkertijd met de A1 in 1972 opengesteld, maar later, eind jaren 70 of in de eerste helft van de jaren 80. De verzorgingsplaats is sinds openstelling niet significant meer uitgebreid, maar was al bij openstelling de grootste VZP langs de A1 in Midden-Nederland.

Voorzieningen

De richting Apeldoorn bestaat enkel uit een parkeerterrein met ruimte voor circa 50 personenauto's en 20 vrachtwagens. Deze zijde is met een voetgangerstunnel onder de A1 verbonden met de richting Amersfoort, die voorzien is van een La Place restaurant en Burger King met drive-through. Tevens is er een tankstation met winkel van het merk Esso, evenals 30 parkeerplaatsen voor vrachtwagens en circa 60 parkeerplaatsen voor personenauto's.

De VZP beschikt over 2 elektrische laadpunten. (Allego)

Referenties


Verzorgingsplaatsen langs de A1

Richting Oldenzaal: HonswijckRonduitDe SlaagPalmpolTolnegenJool-HulLucasgatBruggelenDe PaalBoermarkBolderFriezenbergHet Lonnekermeer

Richting Amsterdam: De PoppeHet VeelsveldElsenerveldStruikDe HopVundelaarDe HuchtDe StrubbenTolnegenAanschotenUilengoorDe MiddelaarNeerduistDe HaarBastionHackelaar