Verzorgingsplaats Veenborg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veenborg
Tankstation Total
Parkeercapaciteit vrachtauto's ~10
Openstelling ~1974

De verzorgingsplaats (VZP) Veenborg is een parkeerplaats met tankstation langs de A7 ten noordwesten van Hoogezand, in de richting Zaandam. Iets westelijker voor de tegenovergestelde rijrichting ligt verzorgingsplaats Dikke Linde.

Naamgeving

De naam is zeer waarschijnlijk afkomstig van een veenborg, een landhuis voor welgestelde Groningers in de veenkoloniën[1]. Een van de eerste groter opgezette veenborgen was Vredenburg, gelegen nabij Hoogezand en afgebroken in de 18e eeuw[2].

Geschiedenis

Afgaande op topografische kaarten is de verzorgingsplaats vermoedelijk halverwege de jaren 70 aangelegd, mogelijk tegelijkertijd met de aanleg van de A7.

Voorzieningen

De verzorgingsplaats is voorzien van een tankstation met winkel van Total. Er zijn geen parkeerplaatsen exclusief voor vrachtwagens maar er is ruimte voor circa 10.

Referenties

Verzorgingsplaatsen langs de A7

Richting Bad Nieuweschans: Zaandam-ZuidMiddelslootDe KoggenBroerdijkHoge KwelAfsluitdijk-ZuidMonument (oost)BreezanddijkAfsluitdijk-NoordHayumLaerdDe HorneDe WâldenMienscheerDikke LindeMeedenertolBunderneuland

Richting Zaandam: Poort van GroningenRoode TilVeenborgOude RietDe VonkenBlokslootWildingheBreezanddijkMonument (west)Den OeverDe WierdeDe HornKruisoordZaandam-Noord