Verzorgingsplaats Wouwse Tol Zuid

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wouwse Tol Zuid
Tankstation Esso
Parkeercapaciteit vrachtauto's 15
Openstelling ~1974

De verzorgingsplaats (VZP) Wouwse Tol Zuid is een parkeerplaats met tankstation en motel-restaurant langs de A58 ten oosten van Bergen op Zoom, in de richting Eindhoven. Er tegenover voor de tegenovergestelde rijrichting ligt verzorgingsplaats Wouwse Tol Noord. Een voetgangerstunnel verbindt beide verzorgingsplaatsen, zodat verkeer richting Vlissingen gebruik kan maken van de voorzieningen van Wouwse Tol Zuid.

Naamgeving

Het is niet bekend waar de naam vandaan komt. Wel is op oude topografische kaarten de naam Wouwse Tol terug te vinden voor de locatie waar de dijk langs de Zoom de huidige A58 kruist. Hier liep eeuwen geleden de weg naar Bergen op Zoom en werd er mogelijk tol geheven.[1] De naam Wouw komt terug als plaatsnaam en in de naam Wouwsche Plantage ten zuidoosten van Bergen op Zoom. Een oude naam van de verzorgingsplaats is Zeezuiper.

Geschiedenis

Afgaande op topografische kaarten is de verzorgingsplaats vermoedelijk tweede helft jaren 70 aangelegd, mogelijk tegelijkertijd met de aanleg van dit deel van de A58 dat in 1974 opende.

Voorzieningen

De verzorgingsplaats is voorzien van een tankstation met winkel van Esso. Ook is er motel-restaurant De Wouwse Tol, geëxploiteerd door Van der Valk. Er zijn 15 vrachtwagenparkeerplaatsen.

Referenties

Verzorgingsplaatsen langs de A58

Richting Vlissingen: KriekampenBreheesBlaakMolenheideLage AardMastbosDe BrembergHoezaarSpuitendonkWouwse Tol Noord't ScheldVlieteSelnisseSloedam

Richting Eindhoven: ArnemuidenVliedbergVoetpompHet RakWouwse Tol ZuidMastpolderLiesbosKrabbenbosschenHooge AardRaakeindLeikantKerkeindKloosters