Verzweigung Altdorf

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Altdorf
Kruisende wegen
Type aangepast sterknooppunt
Opengesteld 1980?

De Verzweigung Altdorf is een knooppunt in Zwitserland, in het kanton Uri. Hier kruist de A2 de A4.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het dorp Altdorf, dat ongeveer anderhalve kilometer ten zuidoosten van het knooppunt ligt.

Inrichting

Het knooppunt ligt in het dal van de rivier de Reuss, waarbij de A2 ter hoogte van het knooppunt deze gekanaliseerde rivier oversteekt. Naar het noorden ligt de Urnersee (Een zijarm van de Vierwaldstättersee). Het knooppunt is uitgevoerd als een kwart sterknooppunt, waarbij de verbinding vanaf Luzern richting Brunnen via een slinger van 180 graden gaat. Omdat de A2 hier in een vrij scherpe bocht ligt, was het niet voor de hand liggend om een directe fly-over te bouwen, zoals voor de relatie Brunnen naar Bellinzona wel is gebeurd. Het knooppunt is feitelijk niet meer dan een hoogwaardige afslag, daar de A4 hier naar 1x2 rijstroken versmalt en er een kruispunt is met de Hauptstrasse 2.

Geschiedenis

De A2 is vanaf Altdorf naar Erstfeld in 1973 opengesteld.[1] De aansluitende verbinding naar de Seelisbergtunnel van de A2 is in 1980 opengesteld, evenals de zuidelijker gelegen Gotthardtunnel.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden er 21.800 voertuigen op de A2 ten noorden van het knooppunt, wat iets stijgt naar 23.700 voertuigen ten zuiden van het knooppunt. De aansluitende A4 verwerkt zo'n 15.200 voertuigen per etmaal.[2] Hiermee is de Verzweigung Altdorf niet erg druk.

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West