Verzweigung Augst

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verzweigung.png
Augst
Verzweigung Augst.png
Kruisende wegen A2 CH.svgA3 CH.svg
Type aangepast sterknooppunt
Opengesteld 23-12-1970

De Verzweigung Augst is een knooppunt in Zwitserland, gelegen op de grens van het kanton Basel-Landschaft en het kanton Aargau. Hier splitsen de A2 en A3.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het dorp Augst, dat ongeveer 1 kilometer ten noordwesten van het knooppunt ligt.

Inrichting

De Verzweigung Augst vanuit het westen.

Het knooppunt ligt op circa 300 meter boven zeeniveau en ligt in het dal van de rivier de Rhein (Rijn). Opvallend is dat de kantongrens tussen Basel-Landschaft en Aargau door het midden van het knooppunt loopt. De A2 en A3 zijn vanuit Basel dubbelgenummerd en splitsen hier met een vloeiende beweging. Verkeer vanuit Zürich richting Bern moet hier afslaan. Het knooppunt is daardoor vormgegeven als een mix tussen een reguliere splitsing en een sterknooppunt. Alle relaties in het knooppunt hebben 2 rijstroken. Circa 1.300 meter ten noorden van het knooppunt stroomt de rivier de Rhein (Rijn), tevens de grens met Duitsland.

Geschiedenis

In 1966 opende de A3 tussen Pratteln en Rheinfelden als de eerste snelweg in de regio Basel. In 1970 opende de A2 tot de Verzweigung Härkingen, waarmee de Verzweigung Augst een feit was. Het is daarmee één van de oudere knooppunten in Zwitserland.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 128.400 voertuigen ten westen van het knooppunt, het op één na drukste wegvak van Zwitserland. Dit splitst naar 64.400 voertuigen op de A2 naar het zuiden en 64.100 voertuigen op de A3 richting oosten.[1] Hiermee wordt het verkeer evenredig verdeeld over beide Autobahnen.

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West