Verzweigung Bözingenfeld

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bözingenfeld
Kruisende wegen
Type rotonde
Opengesteld 31-05-2001

De Verzweigung Bözingenfeld is de samenkomst van de A5 en de A16 in Zwitserland. Het knooppunt, welke vormgegeven is als een rotonde-knooppunt, is gelegen bij de stad Biel/Bienne in het kanton Bern.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het stadsdeel Bözingen (Frans: Boujean) van de stad Biel/Bienne.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een rotonde-aansluiting waarbij de A5 de doorgaande richting met 2x2 rijstroken voert en onder de rotonde door gaat. De A16 sluit gelijkvloers op de rotonde aan. Alleen doorgaand verkeer op de A5 verloopt dus ongelijkvloers. Direct ten oosten van de rotonde ligt een aansluiting van de A5 naar een bedrijventerrein. Direct ten zuiden van het knooppunt gaat de A5 door een tunnel. Het knooppunt ligt op circa 440 meter boven zeeniveau aan de voet van de Jura in het oosten van de stad Biel/Bienne.

Geschiedenis

De A5 liep lange tijd niet verder dan Solothurn, waardoor de A16 in 1997 als eerste deel opengesteld werd. In 2001 opende de A5 tussen Biel/Bienne en Lengnau voor het verkeer, een wegenbouwproject in het kader van de Expo.02, een Zwitserse tentoonstelling.

Bij de bouw van de A5 in 2001 is al rekening gehouden met een verdere doortrekking langs Biel/Bienne. Dit deel ging in december 2007 in aanleg en is ondergronds aangelegd tot aan de Verzweigung Brüggmoos waar deze op de A6 aansluit. De bouw duurde 10 jaar, de A5 is uiteindelijk op 27 oktober 2017 opengesteld voor het verkeer, waarmee de Verzweigung Bözingenfeld ook volledig in gebruik werd genomen.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks zo'n 16.300 voertuigen over de A16 en 18.400 voertuigen over de A5.[1] Mede door de ontbrekende schakel van de A5 in Biel/Bienne reed hier nog weinig doorgaand verkeer.

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West