Diramazione Bellinzona-Nord

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Verzweigung Bellinzona-Nord)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bellinzona-Nord
Kruisende wegen
Type aangepast trompet
Opengesteld 23-10-1986

De Diramazione Bellinzona-Nord is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij Bellinzona in het kanton Ticino. Hier eindigt de A13 op de A2. Het is het belangrijkste knooppunt van Ticino.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het stadje Bellinzona, dat ten zuiden van het knooppunt ligt en de hoofdstad van het kanton Ticino is.

Inrichting

De diramazione Bellinzona-Nord vanuit het noorden.

Het knooppunt ligt in een smal dal van de rivier de Ticino op 250 meter boven zeeniveau. Het knooppunt is opvallend vormgegeven als een aangepast trompetknooppunt. De 2x2 A2 vormt de doorgaande richting vanaf Luzern richting Lugano, waarbij de A13 vanaf Chur eindigt. De verbindingsweg vanaf Luzern naar Chur gaat eerst onder de A2 door, en draait dan 270 graden om de A13 op te gaan. In de andere richtingen zijn reguliere verbindingswegen. Direct ten oosten van het knooppunt gaat de A13 over de rivier de Ticino heen en ligt ook de aansluiting Bellinzona-Nord. Direct rondom het knooppunt liggen steile bergen tot zo'n 2700 meter hoogte.

Geschiedenis

Het knooppunt is gefaseerd aangelegd. In 1971 opende de A13 ter hoogte van het knooppunt, vermoedelijk tegelijkertijd met de A2 langs Bellinzona. De A2 vanuit Biasca sloot daar pas in 1986 op aan, dit was tevens het laatste deel van de A2 dat werd opengesteld.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 30.100 voertuigen over de A2 ten noorden en circa 45.800 voertuigen ten zuiden van het knooppunt. De A13 is met 12.000 voertuigen een stuk rustiger.[1]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West