Verzweigung Bern-Wankdorf

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bern-Wankdorf
Kruisende wegen
Type ster
Opengesteld 04-09-1975

De Verzweigung Bern-Wankdorf is een knooppunt in Zwitserland, gelegen in de stad Bern en het gelijknamige kanton. Hier splitsen de A1 en A6.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de gelijknamige wijk Wankdorf, die administratief bekend staat als Breitenrain-Lorraine.

Inrichting

Het knooppunt ligt in het noorden van Bern in een industriegebied op zo'n 550 meter boven zeeniveau. Het knooppunt is gebouwd als een driedubbele splitsing, met vrij lange verbindingswegen. Door het knooppunt lopen ook enkele spoorlijnen. Hier splitsen de A1 en A6. De A1 en A6 komen met 2x3 rijstroken vanaf Basel / Zürich en splitsen zich in de 2x2 A1 richting Lausanne en de 2x2 A6 richting Interlaken. Alle verbindingen op het knooppunt hebben 2 rijstroken. Naar het noordwesten stroomt de rivier de Aare.

Geschiedenis

In 1962 opende het eerste deel van de A1 voor het verkeer, vanaf een punt ter hoogte van het huidige knooppunt noordwaarts naar Schönbühl. In 1973 opende de aansluitende A6, maar sprake van een knooppunt was er niet eerder dan 1975, toen de A1 door Bern werd opengesteld.

Toekomst

In de toekomst zal de dubbelnummering met de A1 en de A6 verbreed worden tot 2x4 rijstroken. Hier is in juni 2012 voor gekozen, maar een verbreding voor 2020 wordt niet verwacht.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 104.000 voertuigen op het A1/A6 deel ten noorden van het knooppunt, wat splitst naar 97.700 voertuigen op de A1 ten westen en 71.000 voertuigen op de A6 ten zuiden van het knooppunt.[1] Het knooppunt is hiermee behoorlijk druk en filevorming is geen uitzondering.

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West