Verzweigung Bern-Weyermannshaus

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bern-Weyermannshaus
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 22-11-1979

De Verzweigung Bern-Weyermannshaus is een knooppunt in Zwitserland, gelegen in de stad Bern in het gelijknamige kanton. Hier begint de A12 op de A1.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wat onbekendere wijk Weyermannshaus, die ten zuiden van het knooppunt ligt. De A12 loopt er doorheen.

Inrichting

Het knooppunt ligt in het westen van de Zwitserse hoofdstad Bern op zo'n 550 meter boven zeeniveau. Het knooppunt is vormgegeven als een trompetknooppunt, maar kent een vlechtwerk aan de oostzijde vanwege de nabijgelegen aansluiting Bern-Forsthaus, die ook als trompet is aangelegd. De A1 vormt de doorgaande richting vanaf Lausanne naar Zürich, de A12 uit Fribourg eindigt hier. Naar het noorden ligt bosgebied, naar het zuiden de wijken Mattenhof, Bethlehem en Bümpliz. De A12 loopt hier met een viaduct overheen.

Geschiedenis

Het knooppunt is gefaseerd in gebruik genomen. In 1976 opende de A1 ten oosten van het knooppunt en in 1977 opende de A12 door het westen van Bern, inclusief het dalviaduct Weyermannshaus. Echter pas in 1979 opende de A1 ook ten westen van het knooppunt.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 97.700 voertuigen ten oosten van het knooppunt op de A1, wat daalt naar 38.600 voertuigen ten westen van het knooppunt en 40.300 voertuigen op de A12 ten zuiden van het knooppunt.[1] Hiermee is er meer verkeer wat afslaat van de A1 dan doorrijdt richting Lausanne.

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West