Verzweigung Birrfeld

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verzweigung.png
Birrfeld
Verzweigung Birrfeld.png
Kruisende wegen A1 CH.svgA3 CH.svg
Type aangepast sterknooppunt
Opengesteld 17-10-1996

De Verzweigung Birrfeld is een knooppunt in Zwitserland, gelegen in het kanton Aargau. Hier komen de A1 en A3 samen.

Naamgeving

De Verzweigung Birrfeld is vernoemd haar het plaatsje Birr. Tussen Birr en de Verzweigung Birrfeld ligt ook een klein vliegveld wat Birrfeld heet.

Inrichting

De Verzweigung Birrfeld vanuit het oosten.

Het knooppunt heeft een wat ongebruikelijke vorm, en is een splitsing, met echter wel relaties in alle richtingen. De A1 van Bern naar Zürich is de hoofdrichting met 2x2 rijstroken richting het westen en 2x3 rijstroken richting het oosten. De A3 voegt hier op in, waarbij de relaties van Basel naar Zürich en vice versa gestroomlijnd zijn. De verbinding van Bern naar Basel verloopt via een slinger van 180 graden, terwijl de andere richting een reguliere verbindingsboog is. Het knooppunt ligt circa 395 meter boven zeeniveau. Dichtbijzijnde grotere plaatsen zijn Brugg en Baden. Ten oosten van het knooppunt stroomt de rivier de Reuss.

Geschiedenis

De A1 is in oktober 1970 opengesteld met 2x2 rijstroken, en lange tijd was er geen sprake van een knooppunt, omdat de A3 lange tijd ontbrak tussen Frick en de A1. Pas in 1996 is dit deel van de A3 opengesteld voor het verkeer. Hierna raakte de A1 ten oosten van het knooppunt overbelast, en in juni 2003 is dit deel naar 2x3 rijstroken verbreed, inclusief een derde tunnelbuis bij de Bareggtunnel even ten oosten van de verzweigung Birrfeld.

Toekomst

Er zijn wensen uit de regio om de A1 ten oosten van het knooppunt te verbreden naar 2x3 rijstroken.[1]. Verder pleit met ook voor een verbreding naar 2x4 rijstroken tot aan Zürich ten oosten van het knooppunt.[2]

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden er dagelijks 79.500 voertuigen over de A1 ten westen en 124.000 voertuigen over de A1 ten oosten van het knooppunt. De aansluitende A3 telt 46.400 voertuigen en is dus een stuk rustiger.[3] Het deel ten oosten van het knooppunt is licht overbelast.

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West