Verzweigung Blegi

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verzweigung.png
Blegi
Verzweigung Blegi.png
Kruisende wegen A4 CH.svg A14 CH.svg
Type half-stack
Opengesteld 1976

De verzweigung Blegi is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij het stadje Cham in het kanton Zug. Hier kruist de A4 de A14.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de boerderij Blegi die ten oosten van het knooppunt is gelegen.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een zuiver half-stack, waarbij de 2x2 A4 de doorgaande richting vormt. De A14 slaat naar het oosten af en telt ook 2x2 rijstroken. De A4 telt 2x3 rijstroken ten zuiden van het knooppunt. Het knooppunt heeft veel overeenkomsten met het iets zuidelijker gelegen verzweigung Rütihof. Het knooppunt ligt op circa 440 meter boven zeeniveau, in open en glooiend gebied zonder veel hoogteverschillen. Naar het zuiden ligt het stadje Cham, naar het zuidoosten ligt het wat grotere Zug.

Geschiedenis

In 1974 opende de A4 rond Cham voor het verkeer. De aansluitende A14 opende in 1976 voor het verkeer, waarmee er sprake was van een knooppunt. Echter lange tijd ging de A4 direct ten noorden van het knooppunt over in een tweestrooks weg. Pas in 2009 opende de ontbrekende schakel tussen Zürich en Blegi voor het verkeer. De oostelijke tak naar Zug was oorspronkelijk als de A4a genummerd, in 2020 werd dit een onderdeel van de A14.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 60.600 voertuigen ten zuiden van het knooppunt over de A4 en 20.300 voertuigen over de A4a ten oosten van het knooppunt. Ten noorden van het knooppunt reden 50.500 voertuigen per dag.[1]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West