Verzweigung Brig-Glis

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brig-Glis
Kruisende wegen
Type afrit
Opengesteld 25-10-2002

De Verzweigung Brig-Glis is een voormalig knooppunt in Zwitserland, gelegen bij de stad Brig in het kanton Wallis. Hier kruist de A9 de Hauptstrasse 19.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de gemeente Brig-Glis, waaonder ook de bekende plaats Brig valt. Glis was vroeger een aparte gemeente, maar valt tegenwoordig, samen met Gamsen, onder Brig.

Configuratie

Het knooppunt ligt op circa 660 meter boven zeeniveau ten westen van Glis. Het knooppunt is feitelijk niet meer dan een reguliere afrit, maar omdat hier de A9 en de Hauptstrassen 9 en 19 kruisen, heeft het de status van knooppunt. De A9 vormt de doorgaande richting en komt met 2x2 rijstroken vanuit Visp en gaat over in de ongelijkvloerse, maar enkelbaans Hauptstrasse 9 die over de Simplonpass loopt. De H19 begint op de afslag en loopt via Brig richting Andermatt. Direct ten zuiden van het knooppunt ligt een steile bergrug met toppen tot 2.700 meter. Naar het noorden ligt het smaller wordende Rhônedal, met de gekanaliseerde rivier de Rhône. Ten westen van het knooppunt ligt de Gamsentunnel, die onder het stadsdeel Gamsen loopt. Het stukje A9 is hier nog niet aangesloten op de rest van de A9. De H19 is door Brig hoogwaardig uitgebouwd met korte tunnels, zodat doorgaand verkeer niet door het stadje hoeft.

Geschiedenis

Oorspronkelijk begon de Simplonpassstrasse op een reguliere T-splitsing in Gamsen, waarbij verkeer verder door het industriële Gamsen richting Visp reed. In 2002 is dit stukje A9 opengesteld, inclusief de Gamsentunnel.[1] Daarbij is de aansluiting veranderd, de route vanaf de Simplonpass gaat rechtstreeks over in de A9, terwijl de afrit uitkomt op een tweestrooks rotonde. Ergens in de periode 2013-2019 is de knooppuntstatus komen te vervallen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 14.600 voertuigen over de A9 ter hoogte van het knooppunt.[2]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West