Échangeur Ecublens

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Verzweigung Ecublens)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecublens
Kruisende wegen
Type half-stack
Opengesteld 23-04-1964

De Échangeur Ecublens is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij de stad Lausanne in het kanton Vaud. Hier slaat de A1a van de A1 af.

Naamgeving

Het knooppunt is naar het voorstadje Ecublens genaamd, dat ten zuiden van het knooppunt ligt, op korte afstand van het meer van Genève, of het Lac Léman in het Frans.

Configuratie

Het knooppunt is een goed voorbeeld van een half-stack, met directe fly-overs en verbindingsbogen voor alle afslaande relaties. Het is één van de weinige knooppunten in Zwitserland die op deze manier is vormgegeven. De route vanaf Lausanne naar Genève vormt de doorgaande verbinding, verkeer dat de A1 zelf moet volgen moet afslaan via een zogenaamde TOTSO. Alle verbindingswegen hebben 2 rijstroken. Richting Genève begint een spitsstrook die tot de afrit Morges loopt. Het knooppunt ligt circa 410 meter boven zeeniveau, en is in de directe omgeving bebost. De ruimere omgeving is stedelijk, met de stad Lausanne naar het oosten en industriegebied en spoorlijnen naar het noorden. De A1 telt 2x3 rijstroken ten noorden van het knooppunt, en 2x2 rijstroken ten westen ervan. De A1a telt 2x3 rijstroken ten oosten van het knooppunt.

De aftakking A1a is niet als zodanig bewegwijzerd. Richting zuiden wordt enkel het nummer E27 aangegeven,[1] richting oosten wordt helemaal geen wegnummer aangegeven.[2]

Geschiedenis

In 1964 opende de A1 tussen Genève en Lausanne voor het verkeer. De hoofdroute hiervan verliep tot in Lausanne over de tak die later als E23 bewegwijzerd werd. Tevens opende op dat moment de enkelbaans rondweg van Lausanne, waarmee het knooppunt een feit was. Dit was het eerste knooppunt in Franstalig Zwitserland (Romandië). In 1974 werd de rondweg van Lausanne verdubbeld. Onduidelijk is of daarbij het knooppunt aangepast is.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 100.800 voertuigen over de A1 ten noorden van het knooppunt, dat hiermee het drukste snelwegtraject in Franstalig Zwitserland is. Het deel ten westen van het knooppunt telt 92.900 voertuigen per etmaal.[3] Hoeveel verkeer er over de A1a rijdt is niet bekend.

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West