Échangeur Essert-Pittet

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Verzweigung Essert-Pittet)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Essert-Pittet
Kruisende wegen
Type half-stack
Opengesteld 23-10-1989

De échangeur Essert-Pittet is een knooppunt in Zwitserland, gelegen ten zuiden van Yverdon in het kanton Vaud. Hier splitsen de A1 en A9.

Naamgeving

Het knooppunt is naar het kleine dorpje Essert-Pittet vernoemd, dat circa 900 meter ten oosten van het knooppunt is gelegen.

Inrichting

Het knooppunt is op circa 440 meter boven zeeniveau gelegen in een brede open vallei. Het knooppunt is nogal grootschalig vormgegeven met grote fly-overs van en naar de A9, alhoewel de A9 een zeer rustige snelweg is. De A1 telt 2x2 rijstroken en is de doorgaande richting. De A9 telt ook 2x2 rijstroken, maar versmalt even naar het westen naar 2+1 rijstroken. Ten zuiden van het knooppunt zijn de A1 en A9 dubbelgenummerd tot aan Lausanne.

Geschiedenis

In 1982 opende de A1 tussen Lausanne en Yverdon-les-Bains voor het verkeer. Sprake van een knooppunt was er in 1989, toen de A9 werd opengesteld rond Orbe.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 63.700 voertuigen op de A1/A9 ten zuiden van het knooppunt en 50.000 voertuigen ten noorden van het knooppunt op de A1. De A9 ten westen van het knooppunt verwerkt slechts 13.900 voertuigen per etmaal.[1]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West