Verzweigung Härkingen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Härkingen
Kruisende wegen
Type half-stack
Opengesteld 23-12-1970

De Verzweigung Härkingen is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij Olten in het kanton Solothurn. Hier komen de A1 en A2 samen.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het dorpje Härkingen dat circa 1 kilometer ten zuidoosten van het knooppunt is gelegen.

Inrichting

De Verzweigung Härkingen vanuit het oosten.

Het knooppunt is als half-stack vormgegeven, met directe fly-overs of verbindingswegen voor alle afslaande relaties. Alle verbindingswegen tellen 2 rijstroken en in westelijke en noordelijke richting aansluitende wegvakken tellen 2x2 rijstroken. De A1 / A2 richting Zürich en Luzern telt 2x3 rijstroken. Het knooppunt ligt circa 440 meter boven zeeniveau, niet ver van het stadje Olten. Op het knooppunt is de A1 de doorgaande richting vanaf Bern richting Zürich. De A2 uit Basel voegt hier in en beide snelwegen zijn vervolgens dubbelgenummerd tot de oostelijker gelegen Verzweigung Wiggertal. De omgeving van het knooppunt is vlak en bestaat uit een brede vallei. Naar het noorden liggen bergen tot zo'n 1.000 meter hoogte; naar het zuiden liggen beboste heuvels.

Geschiedenis

In 1967 werd de A1 in deze regio opengesteld, tussen Oensingen en Lenzburg. In 1970 volgde de A2 tussen de verzweigung Augst en Härkingen, waarmee het knooppunt een feit was. Het is daarmee één van de oudere knooppunten in Zwitserland.

Toekomst

Op 10 april 2013 is 660 miljoen CHF beschikbaar gesteld om het 20 kilometer lange traject tussen de Verzweigung Luterbach en de Verzweigung Härkingen naar 2x3 rijstroken te verbreden.[1] De verbreding is gepland tussen 2022 en 2030.[2]

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 86.900 voertuigen over de A1 ten westen en in 2011 85.900 voertuigen over de A1 ten oosten van het knooppunt. De A2 ten noorden van het knooppunt verwerkte 61.200 voertuigen per etmaal in 2012.[3] De A1 is hiermee behoorlijk druk.

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West