Verzweigung Hagnau

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hagnau
Kruisende wegen
Type spaghetti
Opengesteld 1982

De verzweigung Hagnau is een knooppunt in Zwitserland, gelegen in de stad Basel in het kanton Basel-Landschaft. Hier sluit de A18 aan op de A2/A3.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de voorstad Hagnau van Basel. Hagnau ligt ten noorden van het knooppunt.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een complex spaghettiknooppunt. Het knooppunt ligt op circa 270 meter boven zeeniveau in het oosten van Basel. De A2/A3 vormt de doorgaande richting met 2x3 rijstroken aan beide kanten van het knooppunt. De A18 is een korte autosnelweg door het zuiden van Basel en eindigt hier. Ter plekke gaat ook een lange afrit naar het noorden, feitelijk een korte 2x2 expressweg. Het knooppunt is complex vanwege de beperkte ruimte en de aanwezige grootschalige spoorinfrastructuur. Ten westen van het knooppunt stroomt het gekanaliseerde riviertje de Birs. De J18 verloopt ten zuiden van het knooppunt door twee korte tunnelbuizen.

Geschiedenis

In 1969 is de A2/A3 ter plekke opengesteld. In 1982 opende de aansluitende H18, waarmee het feitelijk een knooppunt werd. De Verzweigung Hagnau is tussen 2017 en 2021 uitvoerig gerenoveerd en gemoderniseerd voor 240 miljoen CHF.[1] In totaal zijn 30 kunstwerken gerenoveerd, twee tunnels gemoderniseerd en een optimalisatie van het alignement doorgevoerd. De werkzaamheden betroffen grotendeels de H18 en verbindingswegen naar de A2, en minder de A2 zelf.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden er dagelijks 128.400 voertuigen over de A2/A3 ten oosten van het knooppunt en 104.900 voertuigen ten westen van het knooppunt. De A2/A3 is hiermee de op één na drukste snelweg van Zwitserland. In 2009 maakten zo'n 62.000 voertuigen van de A18 gebruik.[2]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West