Verzweigung Hinwil

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verzweigung.png
Hinwil
Verzweigung Hinwil.png
Kruisende wegen A15 CH.svgA52 CH.svg
Type rotonde
Opengesteld 1978

De verzweigung Hinwil is een knooppunt in Zwitserland, gelegen in het kanton Zürich. Hier komen de A15 en A52 samen.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het grote dorp Hinwil dat 2 kilometer ten oosten van het knooppunt is gelegen.

Configuratie

Het knooppunt ligt op circa 540 meter boven zeeniveau, zo'n 20 kilometer ten zuidoosten van Zürich. Het knooppunt is vormgegeven als een enorme rotonde met een diameter van meer dan 500 meter. Het knooppunt is voorbereid op een doortrekking van de A15, de viaducten hiervoor zijn reeds aanwezig. De A52 komt vanaf Zürich met 2x2 rijstroken en eindigt op het knooppunt, terwijl de A15 hier begint en met 2x2 rijstroken richting Jona loopt. Doorgaand verkeer richting Uster moet het onderliggend wegennet gebruiken omdat er een ontbrekende schakel in de A15 is.

Geschiedenis

Het knooppunt is tussen 1971 en 1978 aangelegd. Het was lange tijd het enige knooppunt in Zwitserland tussen twee uitsluitend kantonale autobahnen. In 2020 is de A53 echter omgenummerd tot A15 en kreeg de status van Nationalstrasse, waardoor deze unieke situatie ophield te bestaan.

Toekomst

De overheid van Zürich is voornemens om de ontbrekende schakel in de A15 tussen Uster en de Verzweigung Hinwil aan te leggen. Het tracé hiervoor is reeds in 1995 vastgelegd.[1] Wanneer deze aangelegd gaat worden is niet bekend.

Verkeersintensiteiten

In 2006 reden dagelijks 28.300 voertuigen over de A15.[2] In 2008 reden dagelijks 14.600 voertuigen over de A52.[3]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West