Échangeur La Veyre

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Verzweigung La Veyre)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
La Veyre
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 23-11-1981

De échangeur La Veyre is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij het stadje Vevey in het kanton Vaud. Hier eindigt de A12 op de A9.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het bedrijventerrein La Veyre dat ten westen van het knooppunt ligt en een onderdeel is van de gemeente St-Légier.

Inrichting

De Échangeur La Veyre vanaf de A12.

Het knooppunt ligt op circa 510 meter boven zeeniveau bij het stadje Vevey aan het Meer van Genève, Lac Léman in het Frans. Het knooppunt is vormgegeven als een trompetknooppunt, waarbij de A9 van Lausanne naar Martigny de doorgaande richting vormt. Ter hoogte van het knooppunt ligt een korte parallelstructuur op de A9 vanwege de nabijgelegen aansluiting Vevey. Zowel de aansluitende A9 als A12 tellen 2x2 rijstroken. De A12 stijgt naar het noorden snel, via scherpe bochten. In zuidelijke richting heeft men uitzicht op het Lac Léman en Vevey.

Geschiedenis

In 1971 opende de A1 langs Vevey voor het verkeer, maar pas 10 jaar later opende de A12, waarmee er sprake was van een knooppunt. Dit was tevens het laatste deel van de A12 dat is opengesteld voor het verkeer.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 59.600 voertuigen over de A9 ten westen en 63.100 voertuigen op de A9 ten oosten van het knooppunt. De A12 is met 31.200 voertuigen wat rustiger.[1]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West