Verzweigung Lattigen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verzweigung.png
Lattigen
Verzweigung Lattigen.png
Kruisende wegen A6 CH.svgA8 CH.svg
Type half-stack
Opengesteld 29-06-1973

De Verzweigung Lattigen is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij Spiez in het kanton Bern. Hier kruisen de A6 en A8.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het dorpje Lattigen dat direct ten zuiden van het knooppunt is gelegen.

Inrichting

De Verzweigung Lattigen.

Het knooppunt is vormgegeven als een eenvoudig sterknooppunt, waarbij de A6-A8 van Bern naar Interlaken en vice versa de doorgaande richting vormt. Alle verbindingswegen zijn als directe fly-overs of verbindingswegen vormgegeven. Het geheel is nogal krap opgezet vanwege een beboste heuvelrug direct ten noorden van het knooppunt. Het knooppunt ligt circa 620 meter boven zeeniveau, ten westen van het stadje Spiez aan de Thunersee.

Geschiedenis

In 1971 opende de A6 rond Thun voor het verkeer, tot aan Spiez, dus inclusief een deel van de huidige A8. In 1973 opende de zijtak naar Wimmis voor het verkeer. Destijds was nog voorzien om een tunnel te bouwen naar Wallis, waarmee dit een belangrijk knooppunt zou worden, maar daar is later vanaf gezien. Sindsdien ontsluit het knooppunt de dalen richting Kandersteg en Adelboden.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden er dagelijks 42.800 voertuigen over de A6 ten westen van het knooppunt en 30.900 voertuigen op de A8 ten oosten van het knooppunt.[1] Van de A6 ten zuiden van het knooppunt zijn geen gegevens bekend.

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West