Échangeur Le Vengeron

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Verzweigung Le Vengeron)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Le Vengeron
Kruisende wegen
Type splitsing
Opengesteld 26-06-1993

De échangeur Le Vengeron is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij de stad Genève in het gelijknamige kanton. Hier kruisen de A1 en A1a.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Le Vengeron, in het noorden van Genève en ten oosten van het knooppunt gelegen.

Inrichting

Het knooppunt is vormgegeven als een splitsing met een afrit, waarbij de route van Lausanne naar de A1a de doorgaande richting vormt. Het verkeer dat de A1 wil volgen moet afslaan. Het knooppunt is onvolledig, met kan vanuit Frankrijk niet de A1a op en vice versa. Wel kan men ter hoogte van het knooppunt een afrit naar het onderliggend wegennet nemen. Alle aansluitende wegvakken tellen 2x2 rijstroken en de verbindingswegen zijn tevens met 2 rijstroken uitgevoerd. Het knooppunt ligt op circa 400 meter boven zeeniveau en de directe omgeving van het knooppunt is bebost.

Geschiedenis

De A1 is tussen Lausanne en Genève in 1964 opengesteld voor het verkeer, en was de eerste langere snelweg van Zwitserland. Dit verklaart ook waarom de A1-A1a de doorgaande richting vormt op het knooppunt. De bypass van Genève in de A1 is pas in 1993 opengesteld, daarvoor moest het doorgaande verkeer nog door Genève.

Toekomst

Op 10 april 2013 is 50 miljoen CHF beschikbaar gesteld om de A1 ten oosten van het knooppunt te verbreden.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 75.800 voertuigen op de A1 ten noorden van Genève en 57.100 voertuigen op de A1 ten westen van het knooppunt. De A1a verwerkt 18.300 voertuigen per etmaal.[1]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West