Verzweigung Lopper

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verzweigung.png
Lopper
Verzweigung Lopper.png
Kruisende wegen A2 CH.svgA8 CH.svg
Type splitsing
Opengesteld 07-12-1984

De verzweigung Lopper is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij Hergiswil in het kanton Nidwalden. Hier splitst de A8 van de A2 af.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de 839 meter hoge berg Lopper in het kanton Nidwalden, waar het knooppunt in gebouwd is.

Configuratie

Het knooppunt ligt bij het dorp Hergiswil op 460 meter boven zeeniveau, aan de oever van de Vierwaldstättersee ten zuiden van Luzern. Het is vormgegeven als een splitsing, feitelijk een afrit, daar de A8 enkelbaans is. De A2 telt 2x2 rijstroken en vormt de doorgaande richting. Het grootste deel van het knooppunt ligt in de Loppertunnel, inclusief de op- en afrit naar de A8. Direct ten oosten van het knooppunt verloopt de A2 door de Kirchenwaldtunnel.

Geschiedenis

In 1965 opende de A2 tussen Hergiswil en Stansstadt voor het verkeer. Sprake van een knooppunt was er destijds nog niet, mede omdat de route langs de helling van een hoge berg loopt. In 1984 opende de A8 voor het verkeer, met twee enkelbaans tunnels tussen Alpnachstadt en de A2. Hiermee was het knooppunt een feit.

Toekomst

Er zal een nieuwe tunnelbuis gebouwd worden voor verkeer vanaf de Gotthardtunnel naar de A8.[1] Momenteel verloopt deze verbinding via de afrit Stansstadt van de A2 en de Hauptstrasse 4 langs de Alpnachersee.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden er dagelijks 63.800 voertuigen over de A2 ten noorden van de Verzweigung Lopper en 42.500 voertuigen over de A2 ten oosten van het knooppunt. De A8 verwerkt 25.100 voertuigen per etmaal en is hiermee overbelast.[2]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West