Diramazione Lugano-Nord

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Verzweigung Lugano-Nord)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verzweigung.png
Lugano-Nord
Diramazione Lugano-Nord.png
Kruisende wegen A2 CH.svgA2 CH.svg
Type splitsing
Opengesteld 15-06-1983

De diramazione Lugano-Nord is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij de stad Lugano in het kanton Ticino. Het is feitelijk een afrit van de A2 die de status van knooppunt heeft.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de stad Lugano, dat ten oosten en zuiden van het knooppunt is gelegen.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een eenvoudige splitsing en is feitelijk een reguliere afrit. De verbinding vanuit Lugano richting Milano is niet mogelijk, maar direct ten zuiden van het knooppunt ligt een aansluiting waar het verkeer gebruik van kan maken. De A2 is de doorgaande richting en is met 2x2 rijstroken uitgebouwd. De verbindingswegen naar de afrit Lugano-Nord hebben beiden 2 rijstroken, maar eindigen vrijwel direct op een rotonde.

Geschiedenis

Reeds in 1967 opende de A2 ten noorden van Lugano voor het verkeer. De A2 langs Lugano opende in 1983, waarmee er sprake was van een knooppunt.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 57.000 voertuigen op de A2 ten noorden van Lugano en 70.400 voertuigen ten zuiden van Lugano.[1] Intensiteiten van de afrit zijn niet bekend.

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West