Verzweigung Meggenhus

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verzweigung.png
Meggenhus
Verzweigung Meggenhus.png
Kruisende wegen A1 CH.svgA23 CH.svg
Type half-turbine
Opengesteld 1974

De verzweigung Meggenhus is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij Rorschach in het kanton Sankt Gallen. Hier kruist de A1 de A23.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het gehucht Meggenhus dat midden in het knooppunt ligt en feitelijk niet meer dan een boerderij is.

Inrichting

Het knooppunt is vormgegeven als een half turbineknooppunt. De A1 telt 2x2 rijstroken en vormt de doorgaande richting van Sankt Gallen naar Sankt Margrethen. De A23 is een korte snelweg, later autostrasse langs Arbon naar de Bodensee. Het knooppunt ligt op circa 530 meter boven zeeniveau tussen Sankt Gallen en Rorschach, ten zuiden van Arbon. De omgeving is heuvelachtig zonder al te grote hoogteverschillen.

Geschiedenis

De A1 is in 1974 opengesteld tussen Sankt Gallen en Rheineck.[1] Wanneer de A23 ter plekke is opengesteld is niet exact bekend, maar al in 1974 was ter plaatse een aansluiting. Waarschijnlijk is de A23 tegelijkertijd tot de eerste afrit Rorschach in 1974 opengesteld.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 63.600 voertuigen over de A1 ten westen en 44.900 voertuigen over de A1 ten oosten van het knooppunt. De A23 verwerkt 39.600 voertuigen per etmaal.[2]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West