Verzweigung Mutzentäli

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verzweigung.png
Mutzentäli
Verzweigung Mutzentali.png
Kruisende wegen A4 CH.svg Hauptstrasse 15.svg
Type trompet
Opengesteld 15-08-1996

De verzweigung Mutzentäli is een knooppunt in Zwitserland, gelegen in de stad Schaffhausen in het gelijknamige kanton. Hier kruist de A4 de J15.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Mutzentäli van de stad Schaffhausen, dat direct om het knooppunt ligt.

Configuratie

De verzweigung Mutzentäli vanaf de J15.

Het knooppunt ligt circa 430 meter boven zeeniveau in het oosten van de stad Schaffhausen. Het knooppunt is vormgegeven als een trompetknooppunt, met als aanpassing dat de verbindingsweg vanaf Donaueschingen naar Schaffhausen via een fly-over over de A4 gaat, in plaats van een reguliere verbindingsweg. Dit is in verband met de hoge bebouwingsdichtheid rond het knooppunt. Alle aansluitende wegvakken tellen 2x2 rijstroken. De A4 van Schaffhausen naar Singen en vice versa vormt de hoofdrichting, verkeer dat de J15 wil volgen moet afslaan.

Geschiedenis

In 1996 opende het tunneltracé door Schaffhausen voor het verkeer, vermoedelijk is toen ook het knooppunt geopend. Oorspronkelijk verliep de A4 naar de grensovergang Bargen en was op dit knooppunt sprake van een TOTSO. In 2020 is de A4 verlegd naar de grensovergang Thayngen en gaat sindsdien rechtdoor op de Verzweigung Mutzentäli.

Verkeersintensiteiten

Exacte intensiteiten zijn van de omgeving van de verzweigung Mutzentäli niet bekend. Over de Rheinbrücke iets zuidelijker reden in 2009 24.700 voertuigen per etmaal.[1] Het is echter aannemelijk dat de intensiteiten ter hoogte van de verzweigung Mutzentäli lager liggen.

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West