Échangeur Perly

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Verzweigung Perly)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Perly
Kruisende wegen
Type spaghetti
Opengesteld 15-12-1997

De échangeur Perly is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij de stad Genève in het gelijknamige kanton. Hier splitst de A1a van de A1 af. Het is het westelijkste knooppunt van het land.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het dorpje Perly dat een paar honderd meter ten zuidwesten van het knooppunt is gelegen.

Configuratie

Het knooppunt is een half-stack, maar met een afrittencomplex erin verwerkt, wat het tot een spaghetti maakt zonder eenduidige vormgeving. De A1 vormt de hoofdrichting en is met 2x2 rijstroken uitgebouwd. De A1a slaat af naar het oosten en telt eveneens 2x2 rijstroken. In het knooppunt is ook de afrit naar de oude transitroute verwerkt. Het knooppunt ligt op circa 410 meter boven zeenivau, aan de rand van de stad Genève.

Geschiedenis

In 1993 opende de A1 rond Genève voor het verkeer. De inprikker naar het zuiden van Genève opende in 1997 voor het verkeer, waarmee er sprake was van een knooppunt tussen twee snelwegen.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 49.300 voertuigen over de A1 ten zuiden en 74.700 voertuigen ten noorden van het knooppunt. De A1a verwerkt 42.400 voertuigen per etmaal.[1]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West