Verzweigung Rütihof

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rütihof
Kruisende wegen
Type half-stack
Opengesteld 1974

De verzweigung Rütihof is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij het stadje Rotkreuz in het kanton Zug. Hier kruist de A4 de A14.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar een paar boerderijen die Rütihof heten, en direct ten oosten van het knooppunt staan.

Configuratie

De verzweigung Rütihof.

Het knooppunt is vormgegeven als een half sterknooppunt, waarbij de A4-A14 van Zürich naar Luzern de doorgaande richting vormt. Het verkeer dat de A4 wil volgen moet afslaan volgens het TOTSO-principe. De aansluitende wegvakken tellen 2x2 rijstroken, behalve de A4 ten noorden van het knooppunt, waar 2x3 rijstroken liggen. Direct ten zuiden van het knooppunt ligt een vrij groot industrieterrein. Het knooppunt ligt op circa 440 meter boven zeeniveau. De directe omgeving is glooiend zonder significante hoogteverschillen.

Geschiedenis

Zowel de A4 als de A14 zijn rondom het knooppunt gelijktijdig aangelegd, en openden eind 1974 voor het verkeer.[1] Zowel de A4 naar Schwyz als de A14 naar Luzern liepen destijds nog niet veel verder dan het knooppunt, deze zijn pas later in de jaren 70 voltooid. In augustus 2012 is de A4 tot aan de verzweigung Blegi naar 2x3 rijstroken verbreed.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 33.600 voertuigen over de A4 ten oosten van het knooppunt en in 2009 60.600 ten noorden van het knooppunt. De A14 verwerkt 61.300 voertuigen per etmaal waarbij de A4-A14 duidelijk de dominante verkeersstroom is.[2]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West