Verzweigung Reichenburg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Reichenburg
Verzweigung Reichenburg.png
Kruisende wegen A3 CH.svg A15 CH.svg
Type klaverblad
Opengesteld 30-11-1973

De verzweigung Reichenburg is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij Reichenburg in het kanton Sankt Gallen. Hier eindigt de A15 op de A3.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het dorp Reichenburg dat ongeveer één kilometer ten zuiden van het knooppunt is gelegen.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een klaverblad, één van de weinige in Zwitserland. De A3 vormt de doorgaande richting met 2x2 rijstroken en een parallelstructuur, terwijl de A15 vanuit Jona hier eindigt en overgaat in een lokale weg naar Reichenburg. Het knooppunt ligt op circa 410 meter boven zeeniveau in een brede vallei. Direct ten zuiden van het knooppunt ligt de kantonsgrens met Schwyz en 2 kilometer naar het zuidoosten ligt het kanton Glarus.

Geschiedenis

Zowel de A3 als het eerste deel van de A15 tot Brugg zijn in 1973 opengesteld voor het verkeer. Alhoewel het knooppunt als klaverblad is vormgegeven, is het niet waarschijnlijk dat een zuidwaartse snelweg gepland was gezien de lage bevolkingsdichtheid naar het zuiden en het bergachtige terrein.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 39.400 voertuigen ten westen en 45.000 voertuigen ten oosten van het knooppunt.[1] Zo'n 13.000 voertuigen reden in 2009 over de A15.[2]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West