Verzweigung Rheinfelden

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rheinfelden
Kruisende wegen
Type half-stack
Opengesteld 07-03-2006

De verzweigung Rheinfelden is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij Rheinfelden in het kanton Aargau. Hier sluit de Duitse A861 aan op de Zwitserse A3.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het stadje Rheinfelden dat ten oosten van het knooppunt ligt. Aan de overzijde van de rivier de Rhein ligt in Duitsland ook een stad die Rheinfelden heet.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een aangepast half-sterknooppunt. De 2x2 A3 vormt de doorgaande richting van Basel naar Zürich. Vanuit het noorden steekt de Duitse A861 de rivier de Rhein over om te eindigen op de verzweigung Rheinfelden. De grensovergang ligt 800 meter ten noorden van het knooppunt. De weg is feitelijk een aftakking van de A3, maar er is geen wegnummer aangegeven.[1] Doorgaans wordt het stukje als onderdeel van de Duitse A861 beschouwd.

Het knooppunt ligt op circa 300 meter boven zeeniveau. Het knooppunt is gelegen in het dal van de rivier de Rhein (Rijn), en direct ten zuiden van het knooppunt ligt een lage beboste heuvelrug. Naar het noorden ligt het hogere Schwarzwald. Naar het oosten ligt het stadje Rheinfelden, naar het westen liggen de voorsteden van Basel.

Anderhalve kilometer ten westen van de verzweigung Rheinfelden ligt de verzweigung Augst. Via dit knooppunt kan men de A2 richting Bern en Luzern nemen. De bypass Basel via de Duitse A98 en A861 is mede interessant voor verkeer richting het westen en zuiden van Zwitserland.

Geschiedenis

Reeds in 1966 opende de A3 tussen Pratteln en Rheinfelden voor het verkeer. Sprake van een knooppunt was er pas 40 jaar later, toen de Duitse A861 werd opengesteld. Doorgaand verkeer richting Zürich of Bern kan hiermee de stedelijke drukte van Basel vermijden.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 48.200 voertuigen over de A3 ten oosten van het knooppunt en 64.100 ten westen. Er reden in 2009 20.300 voertuigen over de A861 naar Duitsland.[2]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West