Verzweigung Sarganserland

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sarganserland
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 31-08-1962

De verzweigung Sarganserland is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij Sargans in het kanton Sankt Gallen. Hier eindigt de A3 op de A13. Het is het oostelijkste knooppunt van het land.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de regio waar het stadje Sargans in ligt; het Sarganserland. Het stadje Sargans ligt ten noordwesten van het knooppunt.

Configuratie

De Verzweigung Sarganserland vanuit het zuiden.

Het knooppunt is vormgegeven als een standaard trompetknooppunt, waarbij de A3-A13 van Zürich naar Chur de doorgaande richting vormt. Om de A13 te volgen moet men afslaan volgens het TOTSO-principe. Alle aansluitende wegvakken tellen 2x2 rijstroken. Het knooppunt is gelegen in het dal van de rivier de Rhein, op 1,9 kilometer afstand van de grens met Liechtenstein. Rondom het knooppunt liggen bergen tot circa 2700 meter hoogte. Het knooppunt zelf ligt circa 490 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Zowel de A3 als A13 zijn rond Sargans gefaseerd geopend. Reeds in 1962 opende de A3 vanaf Mels verder via de A13 tot Maienfeld. Dit was een enkelbaans weg. Ook opende toen de A13 tussen Trübbach en Sarganserland, waarmee het knooppunt al vroeg voltooid was, het is zelfs het oudste knooppunt van Zwitserland, alhoewel alle wegvakken enkelbaans waren.

Eind 1969 werd het eerste deel van de A13 verdubbeld naar 2x2 rijstroken, namelijk noordwaarts tot Trübbach. Eind 1974 volgde dan de tweede rijbaan voor de A3 en A13 tussen Mels en Bad Ragaz, waarmee het knooppunt in zijn huidige vorm voltooid was. De A13 beschikte lange tijd over maar één rijbaan, pas sinds 1989 is de A13 in de regio een Autobahn met 2x2 rijstroken.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 40.200 voertuigen over de A3 ten westen van het knooppunt en 40.000 voertuigen over de A13 ten zuiden van het knooppunt. Tevens reden er 34.500 voertuigen over de A13 ten noorden van het knooppunt.[1] De verkeersstroom van Zürich naar Chur is hiermee net iets groter dan van Chur naar Sankt Margrethen.

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West