Verzweigung Schönbühl

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schönbühl
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 1979-1986?

De verzweigung Schönbühl is een knooppunt in Zwitserland, gelegen in het kanton Bern. Hier splitsen de A1 en A6.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de voormalige gemeente Schönbühl, tegenwoordig onderdeel van de gemeente Urtenen-Schönbühl. Ten noordoosten van het knooppunt ligt ook het dorpje Schönbühl.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een standaard trompetknooppunt, waarbij de A1 de doorgaande richting vormt. De A1 en A6 zijn ten zuiden van het knooppunt dubbelgenummerd met 2x3 rijstroken. De A1 ten noorden en de A6 ten westen van het knooppunt tellen 2x2 rijstroken. Het knooppunt ligt op circa 530 meter boven zeeniveau, in een industrieel gebied. De omgeving is heuvelachtig, met beboste heuvels naar het zuiden en oosten.

Geschiedenis

Reeds in 1962 opende de A1 tussen Bern en Schönbühl en in 1964 verder tot Kirchberg. Pas later is de Kantonale Autobahn T6 (thans A6) opengesteld, namelijk tussen 1979 en 1986 tussen Lyss en de verzweigung Schönbühl. Wanneer het knooppunt exact is opengesteld is niet bekend.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 68.500 voertuigen over de A1/A6 ten zuiden van het knooppunt en 88.400 voertuigen ten noorden van het knooppunt. Op de A6 rijden 37.200 per dag.[1]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West