Verzweigung Wiese

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wiese
Kruisende wegen
Type splitsing
Opengesteld 11-06-2007

De Verzweigung Wiese is een knooppunt in Zwitserland, gelegen in het kanton Basel-Stadt. Hier splitsen de A2 en A3.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het riviertje de Wiese, die ook deels de grens met Duitsland vormt. Deze loopt onder een deel van het knooppunt door. Soms wordt het knooppunt ook "Basel Wiese" genoemd, maar op de bewegwijzering staat enkel Wiese aangegeven.[1]

Configuratie

Het knooppunt is zeer krap aangelegd in bebouwd gebied op zo'n 260 meter boven zeeniveau en is vormgegeven als een splitsing. Verkeer kan niet van het westen naar het noorden en vice versa. De 2x2 A2 uit Karlsruhe en de 2x2 A3 uit Mulhouse komen hier samen en vormen een dubbelgenummerde 2x3 A2/A3 richting Zürich. De A2 loopt verhoogd over de Wiese en een kruispunt van het onderliggend wegennet, en daalt dan af in een tunnel onder het Badischer Bahnhof. De A3 komt vanuit de Horburgtunnel en maakt een scherpe bocht en voegt in op de A2. Beide snelwegen hebben geen vluchtstroken. Alle verbindingen op het knooppunt tellen 2 rijstroken, maar met name de taper vanuit Mulhouse richting Zürich is nogal kort met slecht zicht.

Geschiedenis

De A2/A3 is zeer gefaseerd door Basel aangelegd. In 1973-1974 opende de A2 ter hoogte van de verzweigung Wiese, maar sprake van een knooppunt was er pas ruim 30 jaar later, toen de A3 door het noorden van Basel werd aangelegd als de Nordtangente. Deze opende in 2007 voor het verkeer, waarmee het knooppunt een feit was.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 30.000 voertuigen tussen de Duitse grens en de Verzweigung Wiese, wat dan stijgt naar 84.600 voertuigen onder het Badischer Bahnhof. Van de A3 maken dagelijks 56.600 voertuigen gebruik.[2] De verkeersintensiteiten zijn hiermee niet bijzonder hoog, maar door het krappe alignement is het toch filegevoelig.

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West