Verzweigung Wiggertal

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wiggertal
Kruisende wegen
Type volledige splitsing
Opengesteld 03-07-1980

De Verzweigung Wiggertal is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij het stadje Aarburg in het kanton Aargau. Hier splitsen de A1 en A2.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar het Wiggertal, een dal waar het riviertje de Wigger doorheen stroomt. Het riviertje is klein en gekanaliseerd.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een splitsing, die echter wel volledig is. De A1 vormt de doorgaande richting van Bern naar Zürich, terwijl de A1 en A2 ten westen van het knooppunt dubbelgenummerd zijn en de A2 afslaat richting Luzern. De verbinding van Bern naar Luzern vice versa is de gestroomlijnde afslaande verbinding; voor de relatie van Luzern naar Zürich vice versa bestaan krappere verbindingslussen. De aansluitende wegvakken richting oosten en zuiden tellen 2x2 rijstroken. De A1 / A2 richting westen telt 2x3 rijstroken. Het knooppunt ligt op circa 430 meter boven zeeniveau in een breed dal met lage bergen rondom. De directe omgeving bestaat uit aan elkaar gegroeide dorpen.

Geschiedenis

Reeds in 1967 opende de A1 rond Olten voor het verkeer. Sprake van een knooppunt was er toen nog niet. Vanaf begin jaren '70 was de A2 een ontbrekende schakel tussen Olten en Luzern. Dit stuk werd in 1980 opengesteld, waarmee de Verzweigung Wiggertal een feit was.

Toekomst

Er worden geen wijzigingen aan het knooppunt voorzien.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 91.700 voertuigen over de A1/A2 ten westen van het knooppunt en 68.000 voertuigen over de A1 ten oosten van het knooppunt. De A2 ten zuiden van het knooppunt telde 45.200 voertuigen per etmaal in 2013, waarbij de A1 duidelijk de dominante verkeersstroom op het knooppunt is.[1]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West