Verzweigung Winterthur-Nord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Winterthur-Nord
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 15-08-1996

De verzweigung Winterthur-Nord is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij de stad Winterthur in het kanton Zürich. Hier splitsen de A1 en A4.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de stad Winterthur, de tweede grootste stad in het kanton Zürich met 100.000 inwoners. De stad ligt voornamelijk ten zuiden van het knooppunt.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een regulier trompetknooppunt, waarbij de A1 de doorgaande richting is van Zürich naar Sankt Gallen. De A1 en A4 zijn ten zuiden van het knooppunt dubbelgenummerd. De A4 loopt vooralsnog enkelbaans richting Schaffhausen en de A1 loopt met 2x2 rijstroken naar Sankt Gallen. Het knooppunt ligt circa 440 meter boven zeeniveau en ligt in een heuvelachtig en bebost gebied, alhoewel de hoogteverschillen niet erg groot zijn.

Geschiedenis

In 1968 opende de A1 rond Winterthur voor het verkeer. Een knooppunt kwam pas ruim 25 jaar later, toen in 1996 de enkelbaans Autostrasse werd opengesteld tussen Schaffhausen en Winterthur.

Toekomst

Al in de jaren 70 waren er plannen om de A4 tussen Winterthur en Schaffhausen te verdubbelen naar 2x2 rijstroken. Dit is voor de noordelijke helft gebeurd in 2010, maar het deel tussen Andelfingen en Winterthur wordt pas rond 2016 verwacht.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 94.200 voertuigen over de A1/A4 ten zuiden van het knooppunt, wat daalt naar 68.700 voertuigen op de A1 ten oosten van het knooppunt en 33.300 voertuigen over de A4 ten noorden van het knooppunt.[1] Met name de enkelbaans A4 is hiermee sterk overbelast.

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West