Verzweigung Winterthur-Ost

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verzweigung.png
Winterthur-Ost
Verzweigung Winterthur-Ost.png
Kruisende wegen A1 CH.svg A7 CH.svg
Type splitsing
Opengesteld 05-12-1968

De verzweigung Winterthur-Ost is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij de stad Winterthur in het kanton Zürich. Hier splitst de A7 van de A1 af.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de grote stad Winterthur, die 100.000 inwoners telt en de tweede stad van het kanton Zürich is.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een reguliere splitsing, waarbij de A1 met 2x2 rijstroken de doorgaande richting van Winterthur naar Sankt Gallen vormt. De A7 slaat af richting Konstanz in het noordoosten. Het is niet mogelijk om direct vanaf Sankt Gallen richting Kostanz te reizen, men moet via twee zeer nabijgelegen onvolledige aansluitingen die dit verkeer via een korte OWN-schakel verwerken. Het knooppunt ligt circa 480 meter boven zeeniveau, ten oosten van de stad Winterthur. De directe omgeving is licht heuvelachtig met wat bos.

Geschiedenis

In 1968 opende de A1 in dit gebied, inclusief een aftakking naar de Hauptstrasse 7, die feitelijk de verzweigung Winterthur-Ost was. In 1976 opende de A7 daadwerkelijk tot Frauenfeld.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 68.700 voertuigen over de A1 ten westen en 47.500 voertuigen ten oosten van het knooppunt. De A7 verwerkt 34.100 voertuigen per etmaal.[1]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West