Échangeur Yverdon

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Verzweigung Yverdon)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yverdon
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 27-06-1984

De échangeur Yverdon is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij Yverdon-les-Bains in het kanton Vaud. Hier begint de A5 op de A1.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het stadje Yverdon-les-Bains, dat ten noorden van het knooppunt aan het Lac de Neuchâtel ligt.

Configuratie

Het knooppunt ligt op circa 440 meter boven zeeniveau, ten zuiden van het stadje Yverdon en is vormgegeven als een trompetknooppunt. De A1 vormt de doorgaande richting en telt 2x2 rijstroken op beide aansluitende wegvakken. De A5 slaat af en telt eveneens 2x2 rijstroken. Ten westen van het knooppunt loopt de A5 over het weinig spectaculaire Viaduc d'Yverdon, dat echter wel het langste viaduct van Zwitserland is. De omgeving van het knooppunt bestaat uit vrij vlak en open gebied. Naar het zuidoosten ligt een lage verheffing in het landschap.

Geschiedenis

In 1982 opende de A1 tussen Lausanne en Yverdon-les-Bains voor het verkeer. Toen waren ook al werkzaamheden aan de gang voor de A5 rond Yverdon, inclusief het langste viaduct van Zwitserland. Dit opende in 1984 voor het verkeer. Het is één van de weinige knooppunten in Zwitserland waar beide snelwegen kort na elkaar zijn opengesteld.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 50.000 voertuigen over de A1 ten zuiden van het knooppunt en 22.500 voertuigen ten oosten van het knooppunt. Van de A5 maken dagelijks 17.100 voertuigen gebruik.[1] Het knooppunt is hiermee niet erg druk.

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West