Verzweigung Zürich-Nord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verzweigung.png
Zürich-Nord
Verzweigung Zurich-Nord.png
Kruisende wegen A1 CH.svg A4 CH.svg A11 CH.svg
Type half-stack
Opengesteld 21-06-1985

De verzweigung Zürich-Nord is een knooppunt in Zwitserland, gelegen in de stad Zürich in het gelijknamige kanton. Hier komen de A1/A4 en A11 samen.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de stad Zürich, waar het in gelegen is.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een soort half sterknooppunt, waarbij de A1 en A4 zijn dubbelgenummerd en de doorgaande richting vormt. De A1/A4 telt 2x3 rijstroken ten westen en 2x4 rijstroken ten zuiden van het knooppunt, waarbij deze snelweg dus naar het zuiden afbuigt. De A11 telt 2x2 rijstroken. Het knooppunt ligt op circa 430 meter boven zeeniveau, in een stedelijke omgeving. Door het knooppunt stroomt het riviertje de Glatt.

Geschiedenis

Reeds in 1969 opende de snelweg van Zürich naar de luchthaven voor het verkeer. Pas later is dit geïntegreerd met de A1, waarvan in 1985 de Nordumfahrung Zürich werd opengesteld en het knooppunt een feit was.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 109.100 voertuigen over de A1/A4 ten westen van het knooppunt en 142.200 voertuigen ten zuiden van het knooppunt, het drukste punt van Zwitserland. 98.900 voertuigen rijden dagelijks over de overbelaste A11.[1]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West