Verzweigung Zürich-Süd

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verzweigung.png
Zürich-Süd
Verzweigung Zurich-Sud.png
Kruisende wegen A3 CH.svg A3W
Type half-stack
Opengesteld 04-05-2009

De verzweigung Zürich-Süd is een knooppunt in Zwitserland, gelegen in de stad Zürich in het gelijknamige kanton. Hier komen de A3 en de A3W samen.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de stad Zürich waar het in gelegen is.

Configuratie

De Verzweigung Zürich-Süd.

Het knooppunt is vormgegeven als een zeer krap opgezet half sterknooppunt met directe fly-overs. Onder het knooppunt staan enkele gebouwen en stroomt de rivier de Sihl. De A3 komt vanuit de Uetlibergtunnel in het westen en slaat dan af naar het zuiden richting Chur met 2x2 rijstroken. De A3W loopt noordwaarts op een verhoogd viaduct de stad in. De A3-A3W van Zürich naar Chur vormt de hoofdverbinding daar dit deel veel ouder is dan de A3 richting westen. Het knooppunt ligt op circa 430 meter boven zeeniveau in het zuiden van de stad Zürich. De omgeving van het knooppunt is sterk verstedelijkt.

Geschiedenis

De A3 is tussen Zürich en Wädenswil al in 1966 opengesteld, en geldt als één van de oudste snelwegen van Zwitserland en de regio Zürich.[1] Bijna een halve eeuw was er geen sprake van een knooppunt, pas 43 jaar later, in mei 2009 opende de Uetlibergtunnel waar de A3 rond de stad Zürich doorheen loopt en het knooppunt compleet is.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 66.500 voertuigen over de A3 ten zuiden van het knooppunt. [2] Over de andere snelwegen zijn helaas geen intensiteiten beschikbaar.

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West