Verzweigung Zürich-West

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verzweigung.png
Zürich-West
Verzweigung Zurich-West.png
Kruisende wegen A3 CH.svgA4 CH.svg
Type half-stack
Opengesteld 13-11-2009

De verzweigung Zürich-West is een knooppunt in Zwitserland, gelegen in de stad Zürich in het gelijknamige kanton. Hier splitsen de A3 en A4.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de stad Zürich waarin het gelegen is.

Configuratie

Zoals de meeste knooppunten rond Zürich is ook de verzweigung Zürich-West als een half sterknooppunt vormgegeven, waarbij de A3 de doorgaande richting vormt met 2x2 rijstroken. De A3 en A4 zijn ten westen van het knooppunt dubbelgenummerd, waarna de A4 naar het zuiden afslaat. Het knooppunt ligt bovengronds maar alle aansluitende wegvakken lopen door tunnels, zoals de Aeschertunnel naar het westen, de Uetlibergtunnel naar het oosten en de Islisbergtunnel naar het zuiden. Het knooppunt ligt op circa 540 meter boven zeeniveau, en dat is hoger dan de andere knooppunten in de regio. De omgeving van het knooppunt is sterk heuvelachtig, en de omgeving bestaat voornamelijk uit bos met dorpen, de stad Zürich ligt wat verder weg.

Geschiedenis

De verzweigung Zürich-West is het nieuwste knooppunt in Zwitserland en is op 4 mei 2009 opengesteld voor het verkeer. In eerste instantie kon het verkeer alleen de A3 volgen rond Zürich, de A4 naar het zuiden is op 13 november 2009 opengesteld voor het verkeer.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 81.000 voertuigen over de A3/A4 ten westen van het knooppunt. Over de A4 rijden 64.200 voertuigen per etmaal.[2] Over de A3 ten oosten van het knooppunt zijn helaas nog geen verkeersintensiteiten beschikbaar.

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West