Vestfold

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Tønsberg
Grootste stad Sandefjord
Oppervlakte 2.225 km²
Inwonertal 236.000
Lengte snelwegennet 92 km
Eerste snelweg
Afkorting 7

Vestfold is een fylke in Noorwegen, gelegen in het zuidoosten van het land. Het fylke telt ruim 230.000 inwoners en is met 2.225 km² het kleinste van Noorwegen. De hoofdstad is Tønsberg, de grootste stad is Sandefjord.

Inleiding

Vestfold is een klein fylke aan het Skagerrak en de monding van het Oslofjord. Het grenst aan Buskerud en Telemark. De kuststreek is relatief dichtbevolkt, met plaatsen als Horten, Tønsberg, Sandfjord en Larvik. Het noorden is wat meer open en heeft wat agrarisch gebied, het westen en zuiden is dichtbebost. Er zijn een aantal eilanden voor de kust. Vestfold is niet meer dan heuvelachtig.

Vestfold werd op 1 januari 2020 samengevoegd met Telemark om het fylke 'Vestfold og Telemark' te vormen. Per 1 januari 2024 zijn beide fylker echter weer opgesplitst in Vestfold en Telemark.

Wegennet

De E18 is de enige belangrijke weg in Vestfold en is volledig een motorvei. Het wegennet is verder vrij dicht vanwege de hogere bevolkingsdichtheid en het relatief vlakke landschap. Van Horten naar Moss in Østfold verloopt de drukste veerdienst van Noorwegen.

Toeristenwegen

Er lopen geen nasjonale turistveier door Vestfold.

Bruggen/tunnels

Er bevinden zich geen grote bruggen en tunnels in Vestfold.

Referenties


Fylker in Noorwegen

AgderAkershusBuskerudInnlandetMøre og RomsdalNordlandOsloRogalandSvalbardTromsFinnmarkTrøndelagTelemarkVestfoldVestlandØstfold