Vestfold og Telemark

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Vestfold en Telemark)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Skien
Grootste stad Skien
Oppervlakte 17.446 km²
Inwonertal 416.0000
Lengte snelwegennet 95 km
Eerste snelweg 2001
Afkorting

Vestfold og Telemark (Vestfold en Telemark) was van 2020 tot en met 2023 een fylke (provincie) in Noorwegen. De provincie was gelegen in het zuidoosten van Noorwegen en had een oppervlakte van ongeveer de helft van Nederland.

Inleiding

Vestfold og Telemark was gelegen aan het Skagerrak, maar omvat behalve de kuststreek een uitgestrekt en dunner bevolkt binnenland. Het grensde in het noorden aan het voormalige Viken, in het westen aan Vestland en Rogaland en in het zuiden aan Agder. De provincie meet circa 150 kilometer, zowel noord-zuid als oost-west.

Vestfold og Telemark heeft een kustlijn aan het Skagerrak en het Oslofjord, het oostelijk deel hiervan is vrij vlak en kent op vrij grote schaal landbouw, het westelijk deel is beboster, dit deel wordt gezien als onderdeel van de Noorse rivièra met populaire badplaatsen. Het binnenland is sterk bergachtig, waarbij de hoogtes naar het noordwesten toe oplopen. Het zuidelijke deel van de Hardangervidda is in Telemark gelegen. De hoogste top is echter een geïsoleerde berg, de 1.883 meter hoge Gaustatoppen.

Het landschap van Telemark wordt gekenmerkt door diepe dalen en afgeplatte bergen. Grote delen zijn bebost. Tevens zijn er tal van bergmeren. Telemark wordt soms wel "Noorwegen in miniatuur" genoemd omdat veel landschapsvormen van Noorwegen in Telemark te vinden zijn. Het enige wat Telemark niet heeft zijn grote fjorden. Telemark heeft in de zomer een wat warmer klimaat dan de westkust. Ook is er beduidend minder neerslag dan westelijk van de bergen.

De hoofdstad Skien (uitspraak: Shay-ehn) ligt iets landinwaarts. Deze regio is enigszins verstedelijkt, met de tweede stad Porsgrunn er vlak bij gelegen. De oostelijke kuststreek is ook relatief dichtbevolkt met een aantal wat grotere plaatsen, zoals Horten, Tønsberg, Sandefjord en Larvik. In het binnenland liggen geen grotere plaatsen, waardoor kleine plaatsjes als Notodden en Seljord al snel een regionaal karakter hebben.

Vestfold og Telemark is ontstaan per 1 januari 2020 door de samenvoeging van de voormalige provincies Vestfold en Telemark. De samenvoeging was echter niet populair en per 1 januari 2024 is het fylke weer opgesplitst in Vestfold en Telemark.

Wegennet

Vestfold og Telemark heeft een relatief uitgebreid wegennet, ondanks dat bijna alle steden van omvang in de nabijheid van dezelfde weg liggen, de E18, die in Vestfold og Telemark voor een groot deel als autosnelweg is uitgevoerd. Dit is tevens de enige weg in de provincie die echt hoogwaardig is uitgebouwd.

Het binnenland van Telemark heeft een relatief uitgebreid netwerk van doorgaande wegen, meer dan in Agder of Viken. De E134 voert oost-west door het binnenland en naar de Haukelifjell. Dit is de enige verbinding naar West-Noorwegen vanaf Vestfold og Telemark. De riksvei 36 en riksvei 41 hebben ook een belang voor doorgaand verkeer. Daarnaast is er een vrij uitgebreid netwerk van fylkesveier, met name in het oosten, zuiden en midden. Het noordwesten wordt gedomineerd door de Hardangervidda, hier zijn geen wegen.

Toeristenwegen

De Grenlandsbrua.

Er zijn geen nasjonale turistveier in Vestfold og Telemark. Wel zijn er tal van landschappelijk mooie wegen. Veel toeristen die via Kristiansand Noorwegen binnenkomen reizen noordwaarts naar het westen van Telemark.

Bruggen

Tunnels

Ondanks het bergachtige landschap heeft Telemark weinig lange tunnels.

Referenties


Fylker in Noorwegen

AgderAkershusBuskerudInnlandetMøre og RomsdalNordlandOsloRogalandSvalbardTromsFinnmarkTrøndelagTelemarkVestfoldVestlandØstfold