Vestland

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Bergen
Grootste stad Bergen
Oppervlakte 33.864 km²
Inwonertal 632.000
Lengte snelwegennet 21 km
Eerste snelweg 1988
Afkorting

Vestland (Westland) is een fylke (provincie) in Noorwegen. Vestland bestaat uit het centrale deel van de Noorse westkust, de provincie is onderdeel van maar niet synoniem met Vestlandet, dat de gehele kustregio ten zuiden van Trøndelag omvat. De hoofdstad en grootste stad is Bergen.

Inleiding

Vestland omvat het centrale deel van de Noorse westkust en daarmee een belangrijk deel van het Noorse fjordengebied. Het is ook het meest bergachtige deel van Noorwegen, grote delen van de provincie bestaan uit hooggebergte. Vestland grenst aan Møre og Romsdal in het noorden, Innlandet en Buskerud in het oosten en Telemark en Rogaland in het zuiden. De provincie meet circa 280 kilometer van noord naar zuid en maximaal 190 kilometer van west naar oost.

De drie belangrijkste fjorden van Vestland zijn het Hardangerfjord in het zuiden, het Sognefjord in het midden en het Nordfjord in het noorden. De kuststreek kent tal van eilanden. De kustregio zelf is niet zo bergachtig als het binnenland, de hogere bergen liggen vooral vanaf 30 kilometer van open zee. Het berggebied Jotunheimen ligt grotendeels in Vestland, hier is ook de hoogste berg Storen gelegen, die 2405 meter hoog is. De provincie kent ook twee grote vergletsjerde gebieden, Jostedalsbreen in het noorden en Folgefonna in het zuiden. In het oosten ligt de Hardangervidda, met daarop het vergletsjerde gebied Hardangerjøkulen.

Vestland heeft geen grote rivieren, vanwege het bergachtige karakter en de vele fjorden wateren de bergen snel af naar zee. Vrij grote delen van de provincie bestaat uit ontoegankelijke wildernis. De westkust is één van de meest regenachtige streken van Europa, alhoewel de neerslag landinwaarts al snel minder wordt.

Met afstand de grootste stad van Vestland is Bergen, de traditionele hoofdstad van West-Noorwegen. Afgezien van voorsteden van Bergen is Vestland dunbevolkt, de overige grotere plaatsen ontstijgen maar met moeite de status van een dorp, zoals Leirvik, Odda en Voss in het zuiden en Førde, Måløy en Florø in het noorden.

Vestland is op 1 januari 2020 ontstaan door het samenvoegen van de voormalige provincies Hordaland en Sogn og Fjordane, met uitzondering van de gemeente Hornindal, die bij Møre og Romsdal ging horen. De naam Vestlandet is al sinds jaar en dag in gebruik, maar omvat feitelijk een grotere streek dan de provincie Vestland, ook Rogaland en Møre og Romsdal worden tot Vestlandet gerekend, waardoor Vestland en Vestlandet twee verschillende begrippen zijn.

Wegennet

Vanwege de vele fjorden en hoge bergketens is het wegennet van Vestland onderontwikkeld. De vele fjorden maken reizen tijdrovend, een groot deel van het wegennet bestaat uit kronkelige bergwegen, slechts een klein aantal wegen heeft een wat moderner alignement waar langere tijd hogere snelheden bereikt kunnen worden. Dit betreft met name de E16. De E39 is veelvuldig onderbroken door veerdiensten. Rondom Bergen ligt een kort stuk autosnelweg van de E39, ook is de riksvei 555 vanaf Bergen naar het westen kortstondig een autosnelweg.

De belangrijkste hoofdwegen zijn verder de E134 over het Haukelifjell in het zuiden, de riksvei 13 als noord-zuidroute door het centrale deel van Vestland, de riksvei 5 naar Florø en de riksvei 15 naar Måløy. Een netwerk met secundaire fylkesveier vult dit aan.

Kenmerkend aan Vestland is het grote aantal tunnels. Er zijn ook een aantal onderzeetunnels. In het oosten van Vestland ligt de 24,5 kilometer lange Lærdaltunnel, vanaf openstelling in 2000 de langste wegtunnel ter wereld. Slechts beperkt worden fjorden gekruist door bruggen, veel fjorden zijn breed en erg diep, waardoor bruggen onpraktisch zijn. Wel zijn er meerdere grote bruggen gepland om de E39 langs de kust veerdienstvrij te maken, sommige van deze bruggen zullen tot de grootste van Europa behoren.

Toeristenwegen

De Fv. 55 over het Sognefjellet.

Diverse nasjonale turistveier lopen door Vestland, de provincie heeft het grootste aantal nationale toeristenwegen van Noorwegen;

  • Hardanger: Steindalsfossen - Halne / Jondal - Utne, 124 km
  • Hardangervidda: Eidfjord - Haugastøl, 68 km
  • Sognefjellet; Lom - Gaupne, 108 km
  • Aurlandsfjellet; Aurlandsvangen - Lærdalsøyri, 47 km
  • Gaularfjellet; Balestrand - Moskog, 101 km
  • Gamle Strynefjellsvegen; Grotli - Videsæter, 27 km

Bruggen

De Askøybrua.
De Sotrabrua.

Grote bruggen in Vestland;

Tunnels

Lange tunnels in Vestland;

Veerdiensten

Vestland heeft een groot aantal veerdiensten. Dit betreffen zowel veerdiensten in belangrijke doorgaande routes in het fjordengebied als veerdiensten naar kleine eilandjes. In 2022 en 2023 werden diverse veerdiensten gratis en werd op andere veerdiensten het tarief met 50% gereduceerd.[1]

Referenties

Fylker in Noorwegen

AgderAkershusBuskerudInnlandetMøre og RomsdalNordlandOsloRogalandSvalbardTromsFinnmarkTrøndelagTelemarkVestfoldVestlandØstfold