E-TOLL

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf ViaTOLL)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het bord D-39a.

e-TOLL is het elektronische tolsysteem in Polen.[1] Het elektronische tolsysteem was voor 1 juli 2023 verplicht voor alle motorvoertuigen (inclusief buitenlandse personenauto's) op twee trajecten van de A2 en A4, daarbuiten is het alleen verplicht voor voertuigen van meer dan 3,5 ton.

Geschiedenis

Voorheen had Polen de tolkaart voor vrachtverkeer, genaamd de karty opłat drogowych, die nog het meest op een Autobahnvignet leek. Dit systeem is in 2001 geïntroduceerd, maar het daadwerkelijk gebruik bleek moeilijk te handhaven. Op 1 juli 2011 is het vervangen door het elektronische tolsysteem ViaTOLL. De verkrijgbaarheid van tolkaarten was in de eerste helft van 2011 slecht omdat veel verkooppunten bang waren te blijven zitten met nutteloze kaarten in aanloop naar de overschakeling op ViaTOLL. Het Oostenrijkse bedrijf Kapsch leverde dit systeem, dat was gebaseerd op radiotechnologie (DSRC). Bij de start van het systeem omvatte het 1.565 kilometer weg, het is gepland dit in 2018 naar 7.000 kilometer te brengen.

viaTOLL werkt met een elektronische transponder die de viaBOX heet, een on-board unit (OBU).[2] De gebruiker moest bij registratie een pre-paid account openen. Wanneer het saldo op het account te laag werd om nog grote afstanden te kunnen rijden werd de gebruiker hiervoor gewaarschuwd. Ook gaf het apparaat dit aan. Een te laag saldo betekende een boete.

In juni 2021 is overgestapt op een andere techniek met GPS-plaatsbepaling. De naam van het systeem is op dat moment gewijzigd van ViaTOLL naar e-TOLL.[3] Het ViaTOLL systeem is per 1 oktober 2021 formeel gestaakt.[4] Per 1 december 2021 was de tolheffing op de A2 tussen Konin en Stryków en op de A4 tussen Wrocław en Gliwice volledig elektronisch en was e-TOLL voor alle gebruikers verplicht.

Op 1 juli 2023 werden beide trajecten echter tolvrij.[5] Hiermee kwam het verplichte e-TOLL systeem ook te vervallen.

Opbrengst

In 2013 bedroeg de opbrengst van de tolwegen in Polen in het beheer van de staat ruim 1 miljard PLN (circa € 250 miljoen).[6] 86,4% hiervan kwam voor rekening van het vrachtverkeer. Alle opbrengsten vloeien naar het Poolse wegenfonds en worden gebruikt voor onderhoud en uitbreiding van het wegennet.

e-TOLL transponder & e-TOLL PL App

Bord T-34 geeft e-TOLL aan.

e-TOLL is verplicht voor vrachtwagens en bussen op alle tolwegen in het beheer van de GDDKiA. Voor zwaar verkeer betekent dit een groot deel van het Poolse wegennet.

Voor autoverkeer was e-TOLL voor 1 juli 2023 een verplichte betaalmethode op de A2 tussen Konin en Stryków, evenals op de A4 tussen Wrocław en Gliwice. Voor personenauto's gold dat de tolheffing ook via een app op de mobiele telefoon betaald kon worden, dit was de e-TOLL PL App.[7] Dit systeem heeft voor lichte voertuigen maar 1,5 jaar bestaan. Het systeem was voor personenauto's feitelijk een digitaal vignet zoals men dat ook kende in Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Roemenië en Bulgarije.

Toltarieven voor vrachtverkeer

De tarieven zijn voor vrachtwagens van meer dan 12 ton.

euroklasse tarief per km (PLN)[8]
0 0,53
1 0,53
2 0,53
3 0,46
4 0,37
5 0,27
6 0,27

Tol voor vrachtverkeer wordt geheven op de autosnelwegen en een selectie van droga krajowa. In de toekomst wordt het mogelijk uitgerold naar alle DK-wegen.

Zie ook

Externe links

Referenties