ViaTOLL

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het bord D-39a.

viaTOLL is sinds 1 juli 2011 het elektronische tolsysteem voor voertuigen van meer dan 3,5 ton (dus geen personenauto's) in Polen. Het elektronische tolsysteem werkt met een transponder en is in gebruik vergelijkbaar met de premid in Tsjechië, of de Toll-Collect in Duitsland.

Geschiedenis

Voorheen had Polen de tolkaart, genaamd de karty opłat drogowych, die nog het meest op een autobahnvignette leek. Dit systeem is in 2001 geïntroduceerd, maar het daadwerkelijk gebruik bleek moeilijk te handhaven. Op 1 juli 2011 is het vervangen door ViaTOLL. De verkrijgbaarheid van tolkaarten was in de eerste helft van 2011 slecht omdat veel verkooppunten bang waren te blijven zitten met nutteloze kaarten in aanloop naar de overschakeling op ViaTOLL. Het Oostenrijkse bedrijf Kapsch levert het systeem. Bij de start van het systeem omvatte het 1.565 kilometer weg, het is gepland dit in 2018 naar 7.000 kilometer te brengen.

Opbrengst

In 2013 bedroeg de opbrengst van de tolwegen in Polen in het beheer van de staat ruim 1 miljard PLN (circa € 250 miljoen).[1] 86,4% hiervan kwam voor rekening van het vrachtverkeer. Alle opbrengsten vloeien naar het Poolse wegenfonds en worden gebruikt voor onderhoud en uitbreiding van het wegennet.

viaTOLL

Bord T-34 geeft ViaToll aan.

viaTOLL werkt met een elektronische transponder die de viaBOX heet, een on-board unit (OBU).[2] De gebruiker moet bij registratie een pre-paid account openen. Wanneer het saldo op het account te laag wordt om nog grote afstanden te kunnen rijden zal de gebruiker hiervoor gewaarschuwd worden. Ook geeft het apparaat dit aan. Een te laag saldo betekent een boete.

Tol

Onderstaande bedragen zijn een indicatie en afhankelijk van de exacte wisselkoers. Op de website van ViaTOLL kan de exacte tol berekend worden. De tarieven zijn voor vrachtwagens van meer dan 12 ton.

euroklasse tarief per km (PLN)[3]
0 0,53
1 0,53
2 0,53
3 0,46
4 0,37
5 0,27
6 0,27

Tol wordt geheven op de autosnelwegen en een selectie van droga krajowa. In de toekomst wordt het mogelijk uitgerold naar alle DK-wegen.

Zie ook

Externe links

Referenties