Via Baltica

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De route van de Via Baltica.

De Via Baltica is de naam voor een hoofdroute door de Baltische Staten en Polen. De weg loopt vanaf de Poolse hoofdstad Warszawa via Kaunas, Rīga en Pärnu naar de Estlandse hoofdstad Tallinn. De weg is 970 kilometer lang. De Europese weg E67 verloopt over de Via Baltica.

Route

De weg volgt verschillende wegen in vier landen;

Huidige uitbouwtoestand

De weg is geen autosnelweg, alhoewel delen van de route als 2x2 expressweg zijn uitgevoerd. Met name in Polen is S8 ontwikkeld als zuidelijkste deel van de Via Baltica. Ook de rondweg A5 rond Kaunas in Litouwen is een expressweg, evenals het stukje A1, dat snelwegstatus heeft. In Letland is geen enkel deel van de route hoogwaardig uitgebouwd en de weg gaat hier over enkelbaans wegen. Dit geldt ook voor de route door Estland.

Toekomst

Het is de bedoeling op de lange termijn de Via Baltica volledig uit te bouwen tot autosnelweg. Deze plannen zijn het meest concreet in Polen, waar de planvorming loopt voor de aanleg van de S8 en S61 van Warszawa tot de grens met Litouwen. In Litouwen ligt de hoogste prioriteit voor de A5 vanaf de Poolse grens tot Kaunas. Andere delen hebben lagere prioriteit. In Letland zal behalve de rondweg van Rīga geen snelweg gebouwd worden. Dit geldt ook voor het deel door Estland. Echter is het stukje (zo'n 15 km) in de regio van Tallinn met snelwegkarakteristieken uitgevoerd.

Verkeersintensiteiten

De verkeersintensiteiten zijn het hoogst in Polen, met name tussen Warszawa en de Litouwse grens. Ook de bypass van Rīga is redelijk druk, maar andere delen hebben intensiteiten die veelal tussen de 5.000 en 10.000 voertuigen per etmaal liggen. Hierdoor is het voorlopig nog niet economisch om de gehele route uit te bouwen tot snelweg.

Referenties