Via Expressa Fidel Castro

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
?
Begin Luanda
Einde Luanda
Lengte 54 km
Route

De Via Expressa Fidel Castro is een autosnelweg in Angola. De weg vormt de bypass van de hoofdstad Luanda en is 54 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg verloopt rond de zuid- en oostkant van Luanda en begint en eindigt op de EN100, die via het centrum van de stad verloopt. De Via Expressa Fidel Castro voert door de buitenwijken en voorsteden van Luanda, op een afstand van 17 tot 25 kilometer van het centrum. De weg telt 2x2 rijstroken met vluchtstroken en is volledig free-flow, maar aanzienlijke delen zijn behoorlijk substandaard vanwege rechts in, rechts uit-aansluitingen en veel illegale of provisorische bedrijfsaansluitingen, met name op het zuidelijk deel van de bypass. Er zijn ook een aantal U-turns. Er zijn eigenlijk maar vier volwaardige ongelijkvloerse aansluitingen.

Geschiedenis

De bypass is tussen 2008 en 2010 aangelegd tijdens de booming jaren van de Angolese economie. Destijds lag de weg nog grotendeels buiten bebouwd gebied, het was daardoor een greenfield project, alhoewel met name het zuidwestelijke deel dat tegenwoordig niet meer lijkt. De weg was de eerste snelwegachtige weg van Angola.

De weg is formeel genummerd als de Estrada Complementar nº 100-1 (EC-100-1). De weg stond oorspronkelijk bekend als eenvoudigweg de 'Via Expressa'. In 2016 kreeg de weg de naam 'Fidel Castro'.[1] Fidel Castro speelde een belangrijke rol tijdens de Angolese burgeroorlog, hij zond tienduizenden Cubaanse troepen naar Angola om te vechten aan de kant van het regeringsleger van de MPLA.

Referenties

Estradas nacionais in Angola

Via Expressa Fidel CastroAutoestrada N'zeto - Soyo