Via Hanseatica

De Via Hanseatica is een naam voor een route van Lübeck in Duitsland tot aan Sankt-Petersburg in Rusland, via Szczecin, Gdańsk, Kaliningrad, Rīga en Pskov. De weg is ongeveer 1.850 kilometer lang. De Europese weg E28 loopt over de Via Hanseatica van Kreuz Uckermark tot Kaliningrad. De Europese weg E77 loopt over de Via Hanseatica van Kaliningrad tot Pskov.
Route
De weg verloopt over diverse wegen in zes landen;
- A20 in Duitsland van Lübeck tot Kreuz Uckermark
- A11 in Duitsland vanaf Kreuz Uckermark tot de grens met Polen
- A6 in Polen rond Szczecin
- S6 in Polen van Szczecin naar Koszalin en rond Gdańsk
- DK6 in Polen vanaf Koszalin naar Gdańsk
- S7 in Polen van Gdańsk naar Elbląg
- S22 in Polen van Elbląg naar de grens met Rusland
- A194 in Rusland van de Poolse grens tot Kaliningrad
- A196 in Rusland rond Kaliningrad
- A229 in Rusland van Kaliningrad naar Talpaki
- A216 in Rusland van Talpaki naar de grens met Litouwen
- A12 in Litouwen van de grens met Rusland tot de grens met Letland
- A8 in Letland vanaf de grens met Litouwen tot Rīga
- A5 in Letland rond Rīga
- A6 in Letland rond Rīga
- A4 in Letland rond Rīga
- A2 in Letland vanaf Rīga naar de grens met Estland
- Route 7 in Estland vanaf de grens met Letland tot de grens met Rusland
- A212 in Rusland vanaf de grens met Estland tot Pskov
- M20 in Rusland vanaf Pskov tot Sankt Peterburg
Geschiedenis
De benaming is voornamelijk historisch, delen van de route zijn inmiddels verouderd als transportroutes. De oude route tussen de Poolse grens en Kaliningrad in Rusland was na de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk in onbruik geraakt en had tot na 2010 nog steeds oorlogsschade in Kaliningrad. Het verkeer werd langere tijd omgeleid via de Russische A194. Tevens is de route voor het internationale transport niet meer aantrekkelijk omdat er snellere routes beschikbaar zijn, dit geldt met name voor de passage door het Oblast Kaliningrad van Rusland. Verkeer gebruikt tegenwoordig de Via Baltica.
Men kan vanaf Lübeck ook de veerdienst naar Klaipėda nemen, om zodoende de route door Polen en het Oblast Kaliningrad te vermijden. Ook de route via Pskov wordt als niet aantrekkelijk ervaren. Men rijdt liever door Estland om dan zo laat mogelijk Rusland binnen te komen.
Toekomst
Delen van de route worden momenteel uitgebouwd tot snelweg, vooral in Polen. De DK6 moet vervangen worden door de S6 en de DK7 door de S7. Andere delen zijn reeds hoogwaardig uitgebouwd, zoals rond Szczecin en Gdańsk, en de S22 van Elbląg tot de grens met Rusland. In Litouwen, Letland en Estland zijn er geen plannen de weg op te waarderen.
Verkeersintensiteiten
De verkeersintensiteiten zijn het hoogst in Duitsland en Polen, waar de Via Hanseatica grotere plaatsen verbindt. In de Baltische Staten is dit niet het geval en verwerkt de weg veelal tussen de 1.000 en 5.000 voertuigen per etmaal. In de regio Rīga is het wat drukker.