Viaduc de Boirs

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viaduc de Boirs
E313 BE.svg
Viaduc de Boirs.jpg
Overspant Geer
Rijstroken 2x2
Totale lengte 550 meter
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek ?
Openstelling 1964 / 2014
Verkeersintensiteit 17.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Viaduc de Boirs is een viaduc in in België, gelegen in de E313 bij Boirs. De brug overspant de rivier Geer (Nederlands: Jeker) en heeft een lengte van 550 meter.

Kenmerken

Een gat in een van de liggers van het oude Viaduc de Boirs. Tevens ligt de wapening bloot en vertoont het beton diverse scheuren. Foto genomen in augustus 2011.

De brug bestaat feitelijk uit twee afzonderlijke liggerbruggen voor beide rijbanen. De bruggen hebben beide een lengte van ongeveer 550 meter en overspannen de rivier Geer en de bijbehorende vallei. De bruggen zijn relatief laag en lopen dwars door het dorp Boirs. Aan de zuidkant bevindt zich een afrittencomplex naar het dorp Boirs en de N618.

Geschiedenis

De brug is vlak na 1960 gebouwd. De brug opende in 1964 voor het verkeer toen de E313 werd opengesteld tussen Hasselt en Liège. De brug raakte geleidelijk door slecht onderhoud steeds verder in verval. De brug leed aan zeer ernstige betonschade, met scheuren in de liggers en de wapening lag grotendeels bloot. In 2007 werd de ernst van de schade duidelijk bij een inspectie van de Waalse wegbeheerder. Één van de twee bruggen bleek in dermate slechte toestand dat deze werd afgesloten voor het verkeer. Uit onderzoek bleek dat beide bruggen niet meer te herstellen waren en volledig vervangen moesten worden. Ondertussen werd er gezocht naar de benodigde financiële middelen voor het vervangen van de brug. Eind 2009 is de brug in de rijbaan richting Liège afgebroken, waarna men begonnen is met de herbouw van deze brug. In mei 2012 werd deze brug geopend voor het verkeer en werd gestart met de afbraak van de brug in de rijbaan richting Hasselt. Deze is daarna herbouwd en in maart 2014 in gebruik genomen. De totale kosten voor de vervanging bedragen 19,4 miljoen euro.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken gemiddeld ongeveer 17.000 voertuigen gebruik van het Viaduc de Boirs.

Referenties