Viaduc de Chertal

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viaduc de Chertal
Overspant Maas / Albertkanaal
Rijstroken 2x3
Totale lengte 670 meter
Hoofdoverspanning ~115 meter
Hoogte brugdek ~20 meter
Openstelling 1964
Verkeersintensiteit 86.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Viaduc de Chertal is een viaduc in de stedelijke regio van Liège, in België, gelegen in de E25, E40 en E42. De brug overspant de rivier de Maas, het Albertkanaal en een goederenspoorlijn en heeft een lengte van ongeveer 670 meter.

Kenmerken

De brug is gelegen tussen de échangeurs Cheratte en Herstal, en overspant de rivier de Maas en het belangrijke Albertkanaal. Verder overbrugt de brug ook nog de goederenspoorlijn die de industrie ten noorden van de brug verbindt met de rest van het spoornet. De brug is onderdeel van de E25, E40 en de E42 en kent een brugdek dat is uitgebouwd met 2x3 rijstroken. De rijbanen op het brugdek kennen geen vluchtstroken. De brug heeft een geschatte hoogte van 20 meter ter hoogte van de overspanning van de Maas. De hoofdoverspanning van de brug overspant ook de Maas en heeft een lengte van ongeveer 115 meter. De overspanning van Albertkanaal heeft een overspanning van circa 80 meter. Exacte en officiële meetgegevens van de brug zijn helaas niet bekend. Op de brug geldt een maximumsnelheid van 90 km/h.

Geschiedenis

De aanleg van het Albertkanaal begon in 1930, toen koning Albert I het startschot gaf voor de bouw van het kanaal. Het kanaal werd in 1939 geopend door koning Leopold III, en kreeg de naam Albertkanaal. De scheepvaart kon na de Tweede Wereldoorlog pas echt gebruikmaken van het kanaal omdat veel bruggen over het kanaal schade hadden opgelopen. Het kanaal is vandaag de dag één van de belangrijkste kanalen van België.

De brug is in de vroege jaren 60 van de 20e eeuw aangelegd. De oeververbinding is onderdeel van één van de oudere stukken van de E25 en de E42, maar is destijds geopend als onderdeel van de A3 (nu beter bekend als E40). De brug werd in 1964 geopend voor verkeer, toen 50 kilometer snelweg tussen de Duitse grens en Loncin opende.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken gemiddeld ongeveer 89.000 voertuigen gebruik van het Viaduc de Chertal. Hoewel het viaduct niet heel erg overbelast is, komt filevorming wel voor op de brug. Dit komt vooral door het krappe Échangeur de Cheratte, dat oostelijk van de brug ligt. Dit knooppunt wordt gezien als één van de onveiligste knooppunten van België. Ongelukken komen hierdoor vaak voor, met filevorming op het viaduct tot gevolg.

Referenties